Home

Achtergrond 169 x bekeken

Steeds meer jongeren krijgen last van darmen

Steeds meer jonge mensen melden zich bij de dokter met uitstulpingen in de darmen, een aandoening die voorheen eigenlijk alleen bij ouderen voorkwam.

Die zogeheten divertikelziekte moet niet zelden operatief worden behandeld en kan tot levensbedreigende complicaties leiden. Vrijwel altijd is de oorzaak voor de ziekte overgewicht, veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten.

Dat zegt chirurg Bastiaan Klarenbeek van het VU medisch centrum in Amsterdam, die woensdag promoveert op een onderzoek naar de beste behandeling van de divertikelziekte. Volgens Klarenbeek lijdt een derde van alle Nederlanders ouder dan 45 jaar aan de ziekte en heeft twee derde van de 85-plussers de aandoening. De ziekte veroorzaakt niet altijd klachten, maar per jaar komen 14.000 mensen in het ziekenhuis terecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.