Home

Achtergrond

'Stalin blokkeerde twee aanslagen op Hitler'

De Sovjet-Russische dictator Josef Stalin (1879-1953) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog tot twee keer toe een moordaanslag op Führer Adolf Hitler (1889-1945) afgeblazen.

Stalin vreesde dat Hitlers vervanger de strijd tegen de westerse geallieerden zou staken, maar niet de oorlog tegen de Sovjet-Unie. Dit zei de vooraanstaande Russische generaal en ex-minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelikov dinsdag op een conferentie van historici in Moskou. Hij kondigde daarbij aan met meer details te komen in een nog te verschijnen boek.

In 1943 werd in Rusland een plan gemaakt om de bunker waar Hitler zich ophield, aan te vallen en de Duitse heerser te doden. In 1944 werd tot in detail een moordaanslag beraamd met behulp van een geheim agent die het vertrouwen van de top van de Duitse nazi's genoot. Maar beide plannen werden door Stalin afgeblazen. Hitler pleegde 30 april 1945 zelfmoord in Berlijn, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Stalins Sovjet-Unie was aanvankelijk een bondgenoot en cruciaal leverancier van grondstoffen van Hitlers Derde Rijk. Nadat Hitler ook de Sovjet-Unie had aangevallen in juni 1941 schaarde Rusland zich bij de geallieerden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.