Home

Achtergrond

Stalen geraamte boven kersenbomen

Kersenteler Jan-Willem Beverloo bouwt een stalen constructie in zijn boomgaard in Tricht.

Daarmee maakt hij het mogelijk zijn 325 jonge bomen te overspannen met een doorzichtig folie tegen regen en hagel. Het folie wordt een week voordat de Kordia- en Merchant-vruchten rijp zijn geplaatst en na de pluk verwijderd; het stalen geraamte blijft jaarrond staan. Aan de zijkanten hangt hij netten tegen de vogels. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Huub Diederen uit Geleen laat een nieuwe graanopslag annex overslagloods bouwen. Hij heeft hiervoor een aantal verouderde bedrijfspanden gesloopt. In het nieuwe gebouw slaat hij straks niet alleen zijn eigen oogst op, maar ook die van andere akkerbouwers die zijn aangesloten bij coöperatie Triligan van bierbrouwerij Gulpener. Diederen hoopt dat de bouw over twee weken grotendeels gereed is; er is dan een maand aan gewerkt. Foto Twan Wiermans

De familie Kuttschruitter uit Schalkhaar, vlakbij Deventer, presenteerde vandaag een nieuwe stal met 2980 plaatsen. Het bedrijf is gesloten om controle over de productie te maximaliseren. De stal is uitgerust met een geperforeerde damwand waardoor de lucht binnenkomt. Ook heeft de stal centrale afzuiging met een chemische luchtwasser die de ammoniakuitstoot van de stal met 95 procent vermindert. Kuttschruitter koos voor een computergestuurde droogvoerinstallatie Foto Robin Britstra

Melkveehouder Bouke Witteveen drinkt even een kop koffie tijdens het in balen persen van het gemaaide gras. Witteveen boert in het Groningse Oldenzijl en heeft dinsdag 12 hectare gemaaid. "De kwaliteit lijkt heel best en ook de opbrengst is goed", zegt de melkveehouder. Het gras wilde wel wat moeilijk drogen. Gisteren haalde hij zo’n tweehonderd balen van het land. Foto Jannes Wiersema

Imker Roelof Weijer uit Stadskanaal controleert zijn bijenkasten op een perceel koolzaad in Nieuwolda. Weijer heeft een voorkeur voor koolzaadhoning. "Het heeft een aromatische smaak. De bijen bestuiven het koolzaad. Ik consumeer een deel van de honing zelf, de rest verkoop ik. Ik heb gelukkig alle bijen de winter doorgekregen. Er zijn imkers die meer dan de helft of zelfs hun hele volk zijn kwijtgeraakt. De oorzaak van de massale bijensterfte is nog steeds niet duidelijk."Foto Dennis Beek

Anthuriumkweker Jan van Gellecum beoordeelt anthuriumplanten op zijn kwekerij in Ressen in de Betuwe. De handel in de aanloop naar Moederdag was redelijk tot goed, melden de Nederlandse veilingen. FloraHolland meldt een verbetering van de prijzen ten opzichte van het probleemjaar 2009. Plantion boekte een omzetrecord. De weekomzet brak met meer dan 4,5 miljoen euro alle moederdagrecords. FloraHolland verkocht 325 miljoen bloemen en planten, meldt een woordvoerder. Foto Vidiphoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.