Home

Achtergrond 583 x bekeken

Slechte registratie hindert export

De slechte registratie van onder meer blauwtongentingen bezorgt rundvee-exporteurs problemen.

Dat zegt Bea den Engelsen Heemskerk van exportbedrijf Heemskerk uit Brakel. Gisteren ging er sinds lange tijd weer een transport met circa 600 Nederlandse en Duitse drachtige vaarzen naar Marokko.

Sinds 2000 hebben volgens haar geen grote vee-transporten naar de Maghreblanden (Noord-Afrikaanse landen ten westen van Egypte) plaatsgevonden vanwege exportverboden in verband met dierziekten. Sinds vorig jaar openen deze landen weer voorzichtig hun grenzen.

Bij het verzamelen van de drachtige vaarzen ondervond de exporteur veel hinder door gebrekkige registratie. Veel van de vaarzen voldeden niet aan de eisen betreffende blauwtongregistratie en registratie van samenweiding. Daarbij viel ook nog eens 18 procent van de 350 Nederlandse dieren af door IBR.

"Zestig dagen voor inseminatie moeten de dieren de eerste keer worden geënt tegen blauwtong", zegt Den Engelsen Heemskerk. "Binnen een jaar moet de enting worden herhaald. Van belang is dat de dierenartsen de enting vervolgens registreren. Tijdens controles bij de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat dit vaak niet is gebeurd." Volgens de exporteur wordt ook vaak vergeten herhalingsentingen uit te voeren.

Ander probleem is dat veel landen geen zwartbonte HF-vaarzen accepteren die door een roodbonte stier is gedekt. "Veel veehouders zijn hier niet van op de hoogte." Het registreren is volgens de exporteur niet ingewikkeld en bezorgt de veehouders uiteindelijk een meerprijs voor hun vee.

Of registreer je om te kunnen reageren.