Home

Achtergrond 315 x bekeken 13 reacties

Schokkende cijfers

Houders van melkgeiten en -schapen voelen er weinig voor hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts.

Die conclusie kan worden getrokken uit de vandaag door landbouwminister Verburg gepresenteerde en door VVD’er Janneke Snijder als schokkend betitelde cijfers. Slechts 37 van de 426 bedrijven hebben aan de tweemalige vaccinatieplicht voldaan; de rest moet nog minstens een maal inenten, of de gedane vaccinatie registreren.

Daarmee toont de sector een gebrek aan inzicht in de ernst van de situatie. In een tijd waarin tienduizenden dieren worden geruimd en zich humane sterfgevallen voordoen, hebben boeren de morele plicht bij te dragen aan het zo goed mogelijk indammen van deze ziekte.

Dat is ook in hun eigen belang, omdat anders de beperkende maatregelen niet worden opgeheven en het imago van een bedrijfstak onder vuur nog verder verslechtert. Toch is het niet eerlijk de schuld geheel in de schoenen van de boer te schuiven. Goed dat een studie nu aantoont dat eventuele vaccinstof in de tankmelk niet tot een besmetverklaring leidt, maar dat neemt niet weg dat het onbegrijpelijk is dat Verburg de details van het Bossche onderzoek niet kent. Zij wekt zo geen vertrouwen bij ondernemers. Het is zaak de sector snel te overtuigen alsnog te vacinneren, in het belang van boer én volksgezondheid.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  ik ent de laatste dag 31 mei . in de hoop dat ze stoppen met tankmelk onderzoek.

 • no-profile-image

  TFWC

  Iets klopt hier niet, of de boeren houden zich niet aan de vaccinatieplicht, of de ministerie maakt een bende van de regsitraties. Of allebei. Dit belooft niet veel goeds mbt de verspreiding van Q-koorts...

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Nog een kleine correctie: niet alleen is de overgrote meerderheid van de geitenhouders bereid om te vaccineren; ze willen zelfs heel graag, omdat a. geen geitenhouder wil dat er mensen van zijn/haar dieren ziek wordt en b. het de beste bescherming biedt tegen besmetting van zijn of haar veestapel. Een groot aantal is/was echter als de dood voor akelige tankmelk-PCR-uitslagen. We zijn nu enigzins gerustgesteld. Een groot aantal had echter al eerder besloten om zo kort mogelijk voor 1 juni te vaccineren om het risico opgezadeld te worden met een sterfhuisconsructie zo klein mogelijk te maken.
  Bovendien werken de automatiseerders er nog aan om de melding geautomatiseerd te krijgen, zodat het melden ook enigzins te doen is. Nu vergt het melden van 1.000 geiten minstens vijf uren computertijd. Als je al on-line kunt komen.

 • no-profile-image

  Jos Tolboom

  Ook wij hebben onze geiten al lang geënt, maar ook onze enting is nog niet bij LNV geregistreerd omdat de koppeling tussen LNV en onze PC nog niet werkt.

 • no-profile-image

  Paul Borreman

  Vaccineren is 1 ding en is zo gebeurd. Het registreren van de enting is nog meer werk. De website van LNV is continu overbezet.

  Daarnaast werkt de website met het volledige levensnummer. Dit bestaat uit een 6 cijferig UBN achtig getal, een controlegetal en vervolgens het 5 cijferige volgnummer waar je als geitenhouder mee werkt en waar je op je bedrijf de leeftijdscategorieen aan herkent. Door het controlegetal staan de jonge lammeren en de oudere geiten kris kros door elkaar.

  Omdat wij de lammeren nog niet geent hebben moeten wij dus ongeveer 1400 getalletjes langs waarvan we er ongeveer 900 aan mogen vinken.

  Lijkt me heel gezellig om samen met mijn vrouw te doen, maar dan moet de site wel in de lucht zijn. Misschien moeten we het vannacht eens proberen.

 • no-profile-image

  janneke snijder vvd 2e kamerfractie

  Teleurstellend dat ik alleen maar wordt aangehaald met "schokkend" want in dezelfde zin heb ik aangegeven, de minister in het laatste debat over de Qkoorts te hebben gewaarschuwd voor de zorg die de geitenhouders hebben bij het vaccineren en het evt. besmet worden verklaard van het bedrijf. Ik de minister toen gevraagd de geitenhouders meer zekerheid te geven en ze van deze zorg van het besmet verklaren direct na vaccinatie zou ontlasten Wat ze dus 3 week geleden heeft geweigerd. Ik hoop van ganser harte dat ze met de kennis die ze nu heeft vanuit het overleg in Wijchen ze dit alsnog doet !!

 • no-profile-image

  Brabander

  Tijden geleden geënt, de registratie is echter nog niet door gekomen.
  Zo zijn er vele.

 • no-profile-image

  geitenboer brabant

  Er is wel degelijk geent door de meeste geiten boeren en de meeste hebben het netjes geregistreerd ,maar bijna alle geiten houders werken met een management pakket van elda en ook zij kunnen die registratie verwerken ,allleen het lnv kan die registratie nog niet ontvangen en verwerken volgens elda ,dus de laksigheid ligt niet bij ons maar bij het lnv !!!!!! dat vind ik pas schokkend!!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Naar mijn idee zegt dit iets over het vertrouwen dat mensen hebben in de overheid. 0,0 dus. En terecht!

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  ''Houders van melkgeiten en -schapen voelen er weinig voor hun dieren te vaccineren tegen Q-koorts.'' Dit is schokkende desinformatie. Geitenhouders zijn in overgrote meerderheid bereid hun dieren te vaccineren. Ze voelen er alleen niks voor om te vaccineren met ruiming en een levenslang fokverbod als zwaard van Damocles boven hun hoofd. Bovendien is een vaccinatiemoment voor half mei voor velen te vroeg omdat er nog drachtige dieren zijn (die officieel niet eens gevaccineerd mogen worden). Wanneer het Agrarisch Dagblad ballen heeft rectificeren ze dit bericht. Al was het alleen al omdat het feitelijk onjuist is.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Voor de duidelijkheid: de boeren hebben allang geen vertrouwen meer in deze minister! En het imago van de sector ligt niet onder vuur, maar de AANPAK van qkoorts ligt onder vuur! De burgers hebben GEEN BEGRIP voor het ruimingsbeleid. De SECTOR heeft geen gebrek aan inzicht in deze situatie, maar de MINISTER zelf. Als je de ondernemers een opdracht geeft, maar je draagt er zelf geen zorg voor dat die opdracht goed uitvoerbaar is, wie is er dan nalatig mw Verburg?! De boeren hebben de morele plicht bij te dragen aan het indammen van qkoorts, ja dat hebben we, maar u had die plicht al in 2005 toen de eerste gevallen door de GD werden gemeld. U hebt jaren zitten slapen en werd wakker geschud door een TV-programma. Op welke planeet hebt u al die jaren gezeten met uw "deskundigen"? En het hele verhaal wordt over de rug van de ondernemers en de burgers afgewikkeld. Dan komt u deze week met dreigende taal over het niet afzwakken van de maatregelen. Alle zicht op toekomst en hoop haalt u weg terwijl de opdracht niet uitvoerbaar wordt gemaakt door u en uw "deskundigen". U bent op alle fronten diegene die nalatig was toen en nu, u bent diegene die de morele plicht heeft. Houdt u zich maar lekker bezig met uw eigen imago en bedenk maar vast hou de volgende GLOSSY GERDA eruit moet zien, want dat is pas echt belangrijk!!!

 • no-profile-image

  Jacco

  Ik heb net even bij het LNV-loket gecontroleerd of mijn registratie van de enting die ik via IDR-online doe wel doorgegeven is, maar helaas er is niets te vinden. Morgen maar weer even bellen...

 • no-profile-image

  Pieter

  De auteur van dit bericht is vanmiddag zeker niet in Wijchen geweest en heeft zonder enige voorkennis dit artikel gemaakt. Deze auteur zonder agrische kennis en gevoel moet direct zijn ontslag krijgen bij het agrarisch dagblad of rectificeren. Aan mensen die zo schrijven over onze sector in ons agrisch dagblad hebben wij niets en kan iedereen maar beter zijn lidmaatschap op ad beter opzeggen. Dat de landelijke pers telkens negatief schrijft en onrust stookt is al erg genoeg. Dit zal wel weer in Zembla komen en dan zitten wij weer met de beperkingen. Denk alstublieft na voordat u iets schrijft en informeer bij de juiste bron.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.