Home

Achtergrond 267 x bekeken 11 reacties

Schokkende cijfers (2)

Slechts 37 van de 426 melkgeiten- en schapenbedrijven hebben aan de vaccinatieplicht voldaan, bleek dinsdag uit cijfers die landbouwminister Gerda Verburg presenteerde.

Een schokkend laag percentage, op basis waarvan op deze plek de conclusie werd getrokken dat deze veehouders kennelijk weinig voelen voor inenting of te veel beren op de weg zien om tot vaccinatie over te gaan.

De ernst van de Q-koortssituatie en het bedreigende karakter daarvan voor volksgezondheid én sector moeten tot vaccinatie zonder voorbehoud leiden. Het is vanuit ondernemersoogpunt een begrijpelijke houding eerst alle haken en ogen weg te willen nemen, maar soms breekt nood wet. Dat is nu het geval; logisch dus dat LTO op allerlei manieren probeert twijfelaars terstond hun dieren in te laten enten.

Het beeld van een overwegend weigerachtige sector dient wel genuanceerd te worden. Naar nu blijkt hapert het registratiesysteem en zijn veel meldingen van de vaccinatie niet geregistreerd. Of 80 procent van de melkgeitenbedrijven heeft gevaccineerd maar niet geregistreerd, zoals systeembeheerder Elda beweert, is de vraag. Maar het beeld is lang niet zo somber als Verburg dinsdag schetste. Gelukkig. Laat onverlet dat alle betrokken boeren uit algemeen, medisch en sectoraal belang hun dieren zo snel mogelijk vaccineren.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Vechten tegen de slechte en onjuiste berichtgeving blijkt vechten tegen de bierkaai. Als LNV op basis van gebrekkige informatie en een niet functionerend automatiseringssysteem zegt dat er nog maar 37 bedrijven aan hun verplichting hebben voldaan, dan is het kwaad al geschied en zijn de geitenboeren -alweer- de boosdoeners. Dat heeft helemaal niks met geld of spelen met de volksgezondheid te maken. Lees daarover meer in de reacties op het vorige bericht 'Schokkende cijfers' op deze site.

 • no-profile-image

  salute

  Niemand kan ons vertellen wat de schade op termijn kan zijn voor de mensen zijn die gevaccineerd vlees eten. De veehouders houden zich daar zich niet mee bezig met wat de eventuele gevolgen voor de mens zijn, maar wel voor hun bedrijf.

  De geruststellende verhalen van de Overheid, zoals gaat U maar rustig slapen er is niets aan de hand of anderszins, zijn volledig uit de lucht gegrepen en zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  volgens mij een onjuiste berichtgeving, het zal er inderdaad meer aan liggen dat de registratie's (nog niet) binnen zijn gekomen bij LNV. Naar mijns inziens is er door vele melkgeitenbedrijven DUS WEL geënt, maar bedrijven die lang niet in besmet gebied lagen, hebben die ook allemaal geënt? Wij zijn al aan de tweede keer toe en ik las ergens dat er met name boven de rivieren niet of nauwelijks animo voor enten was.

 • no-profile-image

  Jos Tolboom

  Ook wij hebben onze geiten geënt, maar ook onze enting is nog niet bij LNV geregistreerd omdat de koppeling tussen LNV en onze PC nog niet werkt.

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Wij, de sector melkschapen en geiten, hebben de bijna onmogelijke uitdaging om de vaccinatie te sluiten. Ik zit als LTO-bestuurder dicht bij het vuur en leg graag uit waardoor het moeilijk is. Tot dinsdagmiddag 11 mei om 13.00uur was er twijfel (lees grote angst met mogelijk zeer grote gevolgen voor het gezin en bedrijf) over het besmet raken van bedrijven door het vaccineren van de dieren. Pas toen heeft Minister Verburg de (voorlopige) uitslag van onderzoek door Gezondheids Dienst voor Dieren/CVI Lelystad bekend gemaakt: geen risico op positieve (besmet) tankmelk door vaccinatie. Om 14.00 uur op dezelfde dag zaten meer dan 100 boeren bij elkaar in Wijchen om kennis te nemen van dit onderzoek. Daarbij onderschreef een onderzoeker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat het veilig is om te vaccineren omdat hun test 100 tot 1000 keer gevoeliger is dan de van GD/CVI.
  Dus ik stel dat de sector verantwoordelijkheid zal nemen en daarvoor een EERLIJKE kans vraagt. We hebben feitelijk maar enkele dagen om te zorgen dat we aan de verplichting van de vaccinatie te voldoen. Volgens mij is de vraag vast te houden aan de anpassing van de regels per 1 juni een eerlijke vraag die "broodnodig" is voor onze gezinnen en bedrijven.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Beste salute, in Frankrijk en Australie wordt er al jaren geent tegen qkoorts. Met dit middel. Dit is dus geen entstof die voor het eerst wordt gebruikt.

 • no-profile-image

  geitenboertje

  Er is niks schokkends aan, pas 13 mei is er enige duidelijkheid gekomen voor de geitenhouders over de effecten van vaccinatie. Verder wil LNV van alles, echter ze zijn er zelf administratief niet klaar voor. Ik heb zeer recent meldingen proberen te doen mbt tot de vaccinatie, maar krijg de gegevens niet verzonden. Dat vind ik nou schokkend. Het beleid en de werkwijze van LNV nu en de afgelopen tijd is ronduit schandalig !!

 • no-profile-image

  Bas

  Mooi dat men zich niet aan de plicht wenst te houden dan weten we nu waar onze ziektekosten verzekeraar de rekening naar toe moet zenden.
  En binnen 5 dagen betalen anders geiten opladen en verkopen aan Marokko

 • no-profile-image

  J.Rijnoever

  Dit klinkt als spelen met de volksgezondheid. Indien er werkelijk 80% gevaccineerd zou zijn, moet dat te bewijzen zijn. En dat zou in het voordeel van het vertrouwen in deze bedrijfstak zijn.
  Helaas, met maar 37 vd 426 bedrijven, (b)lijkt geld 'n belangrijker drijfveer te zijn dan de gezondheid van hun medeburgers.
  Jammer dat deze bedrijven zo durven én mogen spelen met onze volksgezondheid.
  Schande.

 • no-profile-image

  Union Jack

  Varkenspest, Vogelpest, Gekke koeienziekte, Mexicaanse griep,HIV, Subsidie's, W.I.R. premie, Fiscale voordelen,loze beloften en af en toe een bank die omvalt om de kudde te knippen en te scheren,want dan komt er weer nieuwe wol??? Leve het DERDE RIJK ???neem een voorbeeld aan Griekenland!!!

 • no-profile-image

  geitenboer

  Er wordt hier ook volop geent maar volgens mij zit bijna iedereen bij Elda en die heeft problemen bij LNV en er komt zaterdag waarschijnlijk een nieuwe versie en dan zal het probleem van registratie opgelost zijn. Het probleem ligt meer bij LNV dan dat de boeren niet willen. Geitenboeren kom op laten we het proberen voor elkaar te krijgen dat de registratie er op tijd in staat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.