Home

Achtergrond

Schade door zwarte lijst Rusland

De schade van de Russische importmaatregelen voor groente en fruit lijkt vooral vijf gerenommeerde exporteurs te treffen op de zwarte lijst.

De overige bedrijven lijken via andere routes de handel grotendeels overeind te houden. Dat blijkt uit een rondgang. Bij de vijf gerenommeerde bedrijven zitten ook grote afzetorganisaties, melden bronnen. The Greenery zegt last te hebben van de maatregel, en weerspreekt niet op de zwarte lijst te staan. "We doen hierover geen uitspraken."

De Nederlandse uitvoer is niet stil komen staan. Het aantal aanvragen voor de fyto-certificaten bij inspectiedienst KCB is met meer dan de helft gedaald. Veel partijen vinden toch hun weg naar Rusland. "We zijn direct overgeschakeld naar buitenlandse inspectiediensten", laat Hispa­fruit weten. Het volume is 15 procent gezakt. "Het is een duurdere route en met kwaliteitsverlies."

Fruit lijkt redelijk buiten het schootsveld. Fruitmasters is volgens verkoopleider Svetlana Soldatova niet geraakt door de importbeperkende maatregelen. "Naast 'inspected by KCB' adviseert het ministerie nu ook 'NPPO-approved' aan te geven. Dat betekent dat er mensen van de Plantenziektenkundige Dienst bij de inspecties meelopen. Vooralsnog is niks tegengehouden."

Het is vooral een cosmetische wijziging, aldus Soldatova. "Met keuringen van de KCB is niets mis. De brieven van het Russische ministerie van landbouw zijn over het waarom van de nieuwe regels totaal onduidelijk." Inge Ribbens van de handelskoepel Frugi Venta benadrukt dat de Russische Federatie handelt tegen eerdere afspraken in. Of de oplossing met extra inspecteurs werkt, blijft de vraag. Vanuit Rusland is immers nog geen reactie gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.