Home

Achtergrond 2 reacties

SAU wil residu-analyse voor elke partij uien

De Stichting Afzetbevordering Ui (SAU) zet zich in voor een residu-analyse voor elke Nederlandse partij uien die in de handel wordt gebracht.

Dit moet leiden tot een tracking- and tracingsysteem in de uienketen.

Uienverwerkers en -exporteurs merken dat er steeds meer wordt gevraagd naar residu-analyses bij de handel in uien. Dat zegt Gijsbrecht Gunter van de SAU. "Zeker als de uien voor supermarkten zijn. Die hebben vaak nog strengere eisen dan de wet voorschrijft. Maar zelfs aan die wettelijke eisen wordt niet altijd voldaan. Dat is niet goed voor je imago en handelspositie."

Daarom streeft de SAU ernaar om binnen twee jaar een tracking- and tracingsysteem neer te zetten in Nederland. Teeltgegevens, residu-analyse en Globalgap-certificering komen centraal binnen en kunnen direct worden gebruikt. "Als een klant soms vraagt om teeltgegevens moeten we er regelmatig minstens halve dag op wachten, omdat de teler midden in zijn werk zit. Handel moet veel sneller verlopen."

Vaak gaat het over chloorprofam (CIPC), dat onder meer wordt gebruikt bij het kiemremmen in aardappelen. Aardappelen worden vaak naast uien bewaard, wardoor de stof snel in uien is terug te vinden. "Bovendien mag er in aardappelen tweehonderd keer zoveel van worden teruggevonden als in uien", weet Gunter. Ethyleenbewaring is een alternatief voor spruitremming aardappelen, noemt Gunter. "Dan hoef je niet te gassen met CIPC."

Een andere probleemstof is dimetheoaat, dat als insecticide wordt gebruikt. Rusland ageert hiertegen. "Je kunt zeggen dat ze een stok zoeken om mee te slaan, maar Rusland is een grote klant. Telers moeten hier dus rekening mee houden."

Klanten moeten worden bediend, zegt Gunter. De teler is hierbij de basis. "Veel telers willen onze mooie markten behouden en de ui promoten. Misschien heeft handel ze daar in het verleden te weinig bij betrokken. We moeten dit gezamenlijk oppakken. Hopelijk is de sector eind dit jaar klaar voor grote stappen richting een centraal systeem."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Hoeven we dan geen GlobalGAP certificaat meer te hebben?

  • no-profile-image

    exact

    Niet mee beginnen zolang er niet wereldwijd een dergelijk systeem wordt ingevoerd. Dat zou in dit verband het enige logische zijn. Zolang dat niet gebeurd wordt het gebruikt voor allerlei handelsbelemmerende oorlogjes, waarbij het uitgangspunt totaal uit het oog is verloren. Voorbeeldje: appels naar Rusland mogen geen residu van captan ontvangen, terwijl in sommige oud-Sowjetstaten het middel nog gewoon gebruikt mag worden. Voor dergelijke staten is naar Rusland geen belemmering. Een wereldwijde regelgeving t.a.v. residu is het moeilijkste, maar tevens het enige faire reguleringsmiddel

Of registreer je om te kunnen reageren.