Home

Achtergrond

Rusland wil in 2020 grootste deel van groente zelf telen

Rusland wil in 2020 voor 80 procent zelfvoorzienend zijn bij de productie van groente en fruit. Volgens het Groentenfruitbureau is dat een van de belangrijkste conclusies uit het congres Fresh 2010.

Nederland is de belangrijkste Europese exporteur op de Russische markt. De Russische productie van groente en fruit stagneert juist en vindt grotendeels plaats in verouderde kassen. Het landklimaat zorgt ervoor dat het lastig zal blijken de binnenlandse productie jaarrond op te voeren. Toch lijkt het streven van de Russische overheid kansen te bieden voor kassenbouwers en verkopers van uitgangsmateriaal.

Uit cijfers van de Europese brancheorganisatie voor de handel in groente en fruit, Freshfel, blijkt overigens dat de Russische groente- en fruitverkoop sinds 2000 met 400 procent is gegroeid. In de komende vijf jaar kan de markt verder verdubbelen, verwacht Freshfel. De markt is herstellende van de kredietcrisis en heeft toenemende behoefte aan verse groente en fruit.

Volgens het Groentenfruitbureau liggen er goede kansen op de Russische markt voor Conférence-peren, tomaten-specialties, paprika’s, aubergines, appels en uien.

De Nederlandse delegatie van het congres bezocht een aantal Russische supermarkten en vond daar Nederlandse hoog geprijsde glasgroente. Volgens het Groentenfruitbureau blijken er kansen te zijn met aansprekender verpakkingen op de Russische markt. Het past beter bij de hang naar glamour bij Russen.

Nederlandse exporteurs investeren in de Russische markt. Zo zoekt Staay Food Group een aantal verkopers voor Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.