Home

Achtergrond 334 x bekeken 3 reacties

Rusland remt vrije handel

De Russische Federatie schopt Nederlandse exporteurs onterecht tegen de schenen.

Rusland zet zonder pardon het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) buiten spel in de handel van groente en fruit. Door te veel trips in een nog onbekend product accepteert Rusland geen enkel Nederlands product meer met een KCB-certificaat. Daar lijdt de export van groente en fruit naar Rusland onder.

Ernstig detail hierin is dat het land dit slechts enkele dagen voordat de boycot zou ingaan aan de Nederlandse overheid bekend maakte. Voor een reactie of oplossing was geen tijd. Hiermee overschrijdt het grote Europees-Aziatische land de omgangsnormen die horen bij vrije handel. Nu moeten exporteurs andere, duurdere, wegen zoeken om de klant te bedienen.

Rusland doet al langer moeilijk over de keuring van goederen die uit Nederland komen. In oktober 2009 maakte de Plantenziektenkundige Dienst een einde aan de uitzonderingspositie van Rusland in het project Plantkeur. Keuringen worden sinds september 2007 uitgevoerd door KCB, NAK, NAKtuinbouw en BKD. Sinds oktober geldt dat ook voor Rusland. Misschien zint dat Rusland niet, wellicht zijn er andere belangen. Feit blijft dat Rusland onjuist handelt door de kwestie over de rug van de productie- en verwerkingsketens uit te spelen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Freek. Ik heb >reporter<, ook gezien. Voor ons Nederlanders is het systeem van tsaar Poetin een rampzalige gedachte, maar voor de Russen is het een uitkomst tot zover. Het beleid is niet kosjer maar de belasting ontduiking is wel verminderd en de levensstandaard is t.o.v. 10 jaar geleden verbeterd. Ik zie het voor Rusland als positief, dat de eigen productie wordt aangewakkerd en de import aan banden wordt gelegd. Dat jij de handel >gewetenloos< noemt, kan ik niets op af dingen. Zie maar hoe de betalings termijnen bij onze retialers zijn opgelopen van 2 naar 16 weken en meer en dat zonder blikken of blozen. Hier is zou reporter ook een documentaire over kunnen maken, waarbij je je schaamt Nederlander te zijn.
  Ik blijf erbij, >Rusland is een prachtig land, alleen er moesten geen Russen wonen<.

 • no-profile-image

  Freek

  Meneer Han, als je de huidige gang van zaken in Rusland goed keurt, dan kan ik niet begrijpen dat je problemen hebt met de betalingstermijnen van de retail. Als je een rechteloos regime een warm hart toedraagt, moet je niet gaan zeuren als jouw rechten een beetje tekort worden gedaan. Hier kun je het als het moet in ieder geval met de rechter nog voor elkaar krijgen om je geld op te (LATEN) halen.........

 • no-profile-image

  Freek

  De documentaire bij "reporter" afgelopen zondag geeft een duidelijk antwoord voor dit gebeuren. Het is vast op de site nog te zien. Zelfs als de helft waar is van wat daarin gesteld werd, dan moet je er niet eens willen komen. Of de handel moet echt gewetenloos zijn Dan komen ze op een gegeven moment trouwens wel van een koude kermis thuis, dat land is namelijk ook gewetenloos en rechteloos.

Of registreer je om te kunnen reageren.