Home

Achtergrond 187 x bekeken

Ruim 70 procent lagere superheffing zuivel

De Nederlandse melkveehouderij moet 13,1 miljoen euro superheffing betalen over het voorbije quotumjaar.

Dit heeft het Productschap Zuivel (PZ) bekendgemaakt. Het is ruim 70 procent minder dan over het qoutumjaar 2008/2009. Toen moest een recordbedrag van 43,8 miljoen euro aan superheffing worden betaald. Toch is het nu bekendgemaakte superheffingsbedrag hoger dan zich begin april liet aanzien.

FrieslandCampina maakte bekend dat de quotumoverschrijding bij haar leden en leveranciers 33,6 miljoen kilo was. Uitgaande van dit cijfer en rekening houdend met het aandeel van FrieslandCampina in de totale Nederlandse melkaanvoer, zou de uiteindelijke overschrijding uit moeten komen rond de 40 miljoen kilo.

Het PZ berekent de uiteindelijke overschrijding echter op 47 miljoen kilo. Dat is meer dan verwacht. Het betekent ook dat bij de andere melkverwerkers een relatief hogere overschrijding van het quotum werd geregistreerd dan bij FrieslandCampina. In totaal gaat het bij die anderen om 13,4 miljoen kilo te veel. Deze overschrijding kan ook moeilijk meer komen van de zogenoemde vetmelkers, omdat hun dossier zo goed als afgesloten is en de betreffende bedrijven zijn gestopt of hun bedrijfsvoering hebben aangepast.

Het PZ kon vandaag geen nadere toelichting geven op de vraag waar de hogere overschrijding dan wel door is veroorzaakt.
In procenten van de melkaanvoer gerekend bedroeg de overschrijding over het superheffingsjaar 2009/2010 0,41 procent. Vorig jaar was dat nog 1,38 procent.

Om de inning van de superheffing gemakkelijker te maken, heeft het PZ de incassoregels aangepast. In de bekendgemaakte gegevens zijn niet de superheffingsgegevens van de boerderijzuivelaars meegenomen. Deze (vrij kleine) groep bedrijven heeft een apart quotum. Omdat echter nog niet alle leveringen van deze groep bedrijven bekend zijn, worden de superheffingsgegevens hierover ook pas later bekendgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.