Home

Achtergrond 789 x bekeken 2 reacties

Roubos: nog veel foute uitzendbureaus

Het aantal malafide uitzendbureaus blijft erg groot.

Dat zegt de op non-actief gestelde directeur Gerlof Roubos van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) in Trouw. De agrarische sector als schuldige aanwijzen is fout, reageert LTO. De VIA telt circa dertig leden die vooral Polen, Roemenen, Portugezen en Bulgaren in Nederland hebben werken. De organisatie hanteert een keurmerk voor huisvesting, de Skia, maar volgens Roubos faalt deze. Ook vakbond FNV stelt dat het keurmerk vaak niet wordt nageleefd.

Tien VIA-leden met invloed in het bestuur zouden volgens Roubos continu de grens opzoeken. Van zelfregulering is daardoor volgens hem geen sprake. Branches die gebruik maken van buitenlandse uitzendkrachten zouden daarom hun invloed moeten doen gelden richting.
De Algemene Bond voor Uitzendbureaus (ABU) schat dat in de land- en tuinbouw circa 75.000 buitenlandse arbeiders werken. Het aantal malafide bedrijven ligt volgens de ABU op zesduizend.

LTO-manager Gerard van der Grind: "De normen zijn hoog en boeren en tuinders kiezen steeds meer voor goede kwaliteit. Ze willen niet geassocieerd worden met malafide toestanden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  RJ

  Wat is het toch raar dat dhr. Roubos voorheen de VIA en SKIA te vuur en te zwaard verdedigde als betrouwbaar etc etc, en nu plotseling een aantal leden in de branche org. én het keurmerk (SKIA) door het slijk haalt. Komt dat soms omdat de VIA leden hem TERECHT op non actief hebben gezet vanwege het indammen van zijn Mister VIA acties, zonder ook maar enig overleg met leden en/of bestuur!!??

 • no-profile-image

  hans

  Die malafide uitzendbureaus worden gedoogd door een systeem van vrijgave van de markt.
  Dwz geen controle alleen controleren door middel van de wet op de ketenaansprakelijkheid.
  De uitzender laat zijn bvtje ploffen en de klant kan betalen.
  De instanties weten dat er 6000 malafide zijn en ook waar ze gevestigd zijn, pak die rotzooi bij de bron aan.
  Dan krijg je meer respect dan met die razzia,s van de ai, en je hebt de werkelijke daders.
  De meeste ondernemers betalen gewoon marktconform en met g-rekening.
  Ze worden alleen wel geacht valse documenten te herkennen waar de politie zich nog niet aan brandt.
  Dit alles omdat de ai niet durft om het probleem bij de bron aan te pakken en zich verschuilt achter mensen die totaal geen benul hebben wat er op de werkvloer aan de hand is.
  Bij exessen waar mensen willens en wetens uitgebuit worden moet er snoeihard opgetreden worden.
  Desnoods het sluiten van de toko

Of registreer je om te kunnen reageren.