Home

Achtergrond 217 x bekeken

Roemeense boeren eisen steun van overheid

Roemeense boeren eisen dat de overheid met geld over de brug komt.

Volgens de boeren is de margeverdeling in de voedingsketen oneerlijk verdeeld. De regering wil echter fors snijden in een groot aantal subsidies en regelingen voor de landbouw en andere sectoren.

De regering wil 20 miljard euro aan kredieten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig stellen. Het geld is nodig omdat Roemenië grote gaten op de overheidsbegroting kent, die anders alleen met een hogere belasting zijn te dichten. Het IMF leent het geld tegen een relatief lage rente. Wanneer de deal niet doorgaat, moet Roemenië staatsobligaties slijten.

Omdat Roemeens schuldpapier in de markt niet goed ligt, betaalt de staat een hoge rente. Het IMF eist dat salarissen voor ambtenaren worden verlaagd en pensioenregelingen worden versoberd. Niet alleen boeren zijn boos: ook personeel van ziekenhuizen, scholen en vervoersbedrijven protesteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.