Home

Achtergrond 1 reactie

Regime Zambia valt Nederland aan

De regeringspartij in Zambia heeft hard uitgehaald naar Nederland en Zweden, omdat die landen de belangrijkste oppositiepartij in het Afrikaanse land financieel zouden steunen.

Volgend jaar hebben presidentsverkiezingen plaats in Zambia. Daarin neemt de populistische Michael Sata van het Patriottisch Front het op tegen zittend president Rupiah Banda van de regeringspartij MMD.

Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Zambia wees de beschuldiging van de hand. Volgens hem krijgen alle in het Zambiaanse parlement vertegenwoordigde partijen financiële ondersteuning van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD).

Het NIMD werd in 2000 opgericht door CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP. De organisatie werkt samen met 150 politieke partijen in zeventien landen, waaronder Zambia.

De aantijgingen vanuit de Zambiaanse regering houden mogelijk verband met het besluit vorig jaar van de regeringen in Nederland en Zweden om 33 miljoen dollar aan hulp aan Zambia te bevriezen. Zij zetten die stap, nadat duidelijk was geworden dat hoge regeringsfunctionarissen in Zambia 5 miljoen dollar hulpgeld hadden verdonkeremaand.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De dictators zijn de ontwikkelingshulp hard nodig om hun regime in stand te houden,zo hou je de dictatuur in stand met ons zgn ontwikkelingsgeld !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.