Home

Achtergrond

Rechters verwerkten bijna 2 miljoen zaken

Rechters in Nederland hebben vorig jaar bijna twee miljoen rechtszaken behandeld.

In tien jaar is het aantal zaken met 76 procent gestegen. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag van de Rechtspraak, dat donderdag werd gepubliceerd. De sterkste groei deed zich voor in de jaren 2000-2004 en na 2007.

In 2009 steeg het aantal ingediende zaken met 7 procent tot 1.963.000. In de afgelopen tien jaar is het aantal zaken in de kanton- en civiele sector het sterkst gestegen. Het gaat daarbij om zowel handels- als familiezaken. In de sector strafrecht en civiel recht nam het aantal zaken in hoger beroep sinds 1999 flink toe. Strafzaken in eerste aanleg bleven stabiel, aldus het jaarverslag. Dat geldt ook voor vreemdelingenzaken en algemene bestuurszaken.

Economische ontwikkeling speelt een belangrijke rol bij het beroep op de rechter: de perioden van snelste groei van het aantal zaken vallen ruwweg samen met perioden van economische teruggang. In tijden van recessie neemt het aantal zaken rond incasso, faillissement, arbeid en uitkeringen toe.

Het aantal zaken groeide de afgelopen tien jaar sneller dan het personeelsbestand van de Rechtspraak. Eind 1999 waren er circa 1650 rechters, vorig jaar waren dat er ruim 2400. In totaal had de Rechtspraak vorig jaar bijna 10.000 mensen in dienst. In de periode 1999-2009 is de totale personeelsomvang (fte) met 46 procent gegroeid.

De kosten na de Rechtspraak stegen in diezelfde periode met 47 procent. Voor 2009 had de Raad voor de Rechtspraak, het overkoepelend orgaan, een budget van 926 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.