Home

Achtergrond 227 x bekeken

Rabobank zet meer geld uit in voedingstuinbouw

Het financieringsvolume van de Rabobank in de voedingstuinbouw is in 2009 met ruim 300 miljoen euro gegroeid tot 3,6 miljard euro.

Het spaarvolume van de sector nam toe van 462 tot 547 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de bank, die benadrukt dat de cijfers niet betekenen dat het goed gaat.

In de sierteelt onder glas, in de tuinbouw het zwaarst door de crisis getroffen, bleef het uitgezette kapitaal van de bank vrijwel gelijk op ruim 3,6 miljard. Het spaarvolume in de sector groeide van 650 tot 830 miljoen euro.

Dat in de glasgroenteteelt weer volop wordt geïnvesteerd is volgens directeur food & agri Dirk Duijzer geen sprake. ”Ook in de glasgroenteteelt houden ondernemers de hand op de knip.” De volumestijging heeft volgens Duijzer te maken met investeringsplannen die in 2007 en 2008 zijn ingezet en in de eerste maanden van 2009 zijn gerealiseerd.

Het klopt volgens Duijzer wel dat er relatief veel is bijgefinancierd. ”Maar dat heeft voor een belangrijk deel te maken met gebruikmaking van de garantieregeling van de overheid op werkkapitaal. Dus eerder om het hoofd boven water te houden dan om te investeren.”

Duijzer denkt dat de problemen in de glastuinbouw niet direct met de financiële crisis te maken hebben, maar meer met een onrealistisch snel groeipatroon. Het aantal bedrijven met 15 miljoen euro krediet groeide snel. Bedrijven werden wel snel groter, maar konden het qua bedrijfsvoering niet zo snel bijbenen.

Toch overleven juist zij. De bank scherpte haar eigen vermogenseis bij tot 25 procent. ”Het is opvallend dat hiervoor in de hele sector breed draagvlak was.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.