Home

Achtergrond 3 reacties

Rabobank: samenwerking in bloembollenketen noodzaak

Harde afspraken in de bloembollenketen zijn nodig om te komen tot een hoger rendement. Dat zegt de Rabobank in haar bloembollenbericht Bollen op koers?

Bloembollentelers moeten zich meer op de consument richten. Met deze visie sluit de bank aan bij de boodschap die de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) de wereld in stuurt.

Volgens de bank is inzicht in de afzet van het eigen product de basis in het beter aan te sluiten bij de behoeftes in de markt om tot rendementsverbetering te komen. "Te veel producten zijn niet van elkaar te onderscheiden en gaan anoniem door de keten. Tussenliggende schakels filteren product- en marktinformatie weg. Het product blijft uitwisselbaar, waardoor consumenten geen herhalingsaankopen kunnen doen. Dergelijke aankopen bieden in alle markten een goede basis voor rendement."

Kostenbewustzijn en innovatiedrang onder bloembollentelers nemen toe. De unieke positie van Nederland in de wereld blijft een stevig en kansrijk fundament voor de lange termijn. Maar dan moeten ondernemers nu wel doorpakken, waarschuwt de Rabo. "Wie het aankoopgedrag van de consument kan beïnvloeden, heeft de grootste kans op een rendabele bedrijfsvoering.'

Aankoopgedrag is een van de moeilijkste factoren om grip op te krijgen, geeft de bank meteen toe. "Trends volgen elkaar snel op. Over het succes van een trend zijn bijna alleen achteraf uitspraken te doen. Het is de kunst om snel in te spelen op een behoefte of om zelf vraag te creëren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  John

  Ik ben het met de vorige schrijver eens .Ik heb geprobeerd een export op te zetten naar Polen. Nou er is niet langs de gevestigde orde te komen. Vol gevreten bepalen zij wie daar de macht heeft. En die arrogante bollen boeren vinden dat allemaal maar normaal of ze weten het niet of ze willen het niet zien. Jullie zien toch dat de bevolking groeit en dat het aantal exporteurs kleinder wordt terwijl ze in het buiten land bloembollen prachtig vinden. Ze zeggen er is niets te verdienen. Vergeet het maar er is heel veel aan te verdienen maar niet ZO. Ik heb het opgegeven.

 • no-profile-image

  Jan Tulp

  Bij een keten hoort een ketenregisseur. Dat zal op de achtergrond de Rabo zijn. De sector ia zwaar gefinancieerd. Zij hebben de macht daarmee. En dat is soms nog niet eens zo erg.

 • no-profile-image

  John

  Ze moeten eerst eens wat aan de kartel vorming doen. Want een nieuwe verfrissende export starten naar het buitenland (vooral USA) is op dit moment niet mogelijk. De verenigde exporteurs hebben de export daar naar toe ontwikkeld dus zij mogen alleen de vruchten plukken.Ja krijg het maar voor elkaar. Het wordt tijd dat de Europeese unie daar wat aan gaat doen . Te beginnen met de prijs afspraken die worden gemaakt bij Anthos.

Of registreer je om te kunnen reageren.