Home

Achtergrond 1 reactie

RIVM slaat plank mis bij cijfers Q-koorts

Klaas Sjoerd Meekma plaatst kanttekeningen bij de cijfers en vergelijkingen van het RIVM over Q-koorts. "Het gaat niet om de week van melding, maar om de week van infectie", is een van Meekma's kritiekpunten.

De media meldden vorige week in groten getale 'Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tot dusver dit jaar 318 nieuwe meldingen ontvangen van Q-koorts bij mensen'. Dit zijn er duidelijk minder dan vorig jaar, maar dan nog is de werkelijke daling van het aantal Q-koortsinfecties nog vele malen opmerkelijker: 27 nieuwe infecties in april tegenover 515 vorig jaar en 70 in 2008. Het meest spectaculair is de daling in Brabant; enkele gevallen in de laatste vier weken tegenover honderden in dezelfde periode vorig jaar.

Het duurt echter lang voordat de pers en het publiek dat in de gaten heeft, vooral ook omdat het RIVM niet relevante cijfers naar buiten brengt. Het RIVM publiceert steeds het totaal aantal nieuwe meldingen – voor een groot deel oude infecties en vooral veel meldingen als gevolg van de grote Q-koorts-hype rond de jaarwisseling – maar het gaat om de nieuwe infecties. En die zijn er amper.

Directeur Roel Coutinho van het RIVM daarover tegenover het ANP: "Het is nog te vroeg is om uit die daling conclusies te trekken." Uiteraard moet Coutinho voorzichtig zijn met conclusies, maar met zijn 56 meldingen over de eerste vijf maanden van 2008, slaat hij toch echt de plank flink mis. Dit aantal is om meerdere redenen niet relevant; niet in relatie tot het totaal aantal besmettingen in 2008 en niet voor vergelijking met 2010.

Ten eerste gebruikt de RIVM-voorman hier – net als zijn instituut nu nog steeds – het aantal gevallen per week van melding. Het gaat echter niet om de week van melding, maar om de week van infectie. In 2008 kwamen kennelijk nog veel meldingen laat binnen. Q-koorts werd toen nog niet als een grootschalige epidemie beschouwd en verschillende huisartsen/GGD’en zagen kennelijk nog niet het nut of de noodzaak om nieuwe gevallen snel te melden. Verder werden er in 2008 maar sporadisch mensen op Q-koorts onderzocht (zeker buiten Brabant), terwijl dit jaar juist duizenden mensen zijn getest. Vooral naar aanleiding van de grote commotie over Q-koorts.

Klaas Sjoerd Meekma is melkgeitenhouder en -fokker in Deinum

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    geruimde geitenhouder

    Klaas Sjoerd

    Je hebt helemaal gelijk maar de overheid doet er nu alles aan om z'n daden te kunnen rechtvaardigen, ze weten heel goed dat ze fouten hebben gemaakt maar zullen nooit toegeven!

    Geruimde geitenhouder Twente

Of registreer je om te kunnen reageren.