Home

Achtergrond 169 x bekeken

Q-koortsbacterie reist zeker 12 kilometer

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt lijkt zich tot zeker twaalf kilometer in de omtrek door de lucht te kunnen verspreiden.

Een inventarisatie van ziektemeldingen rondom een besmet melkgeitenbedrijf in het Limburgse Voerendaal door de GGD Zuid-Limburg heeft dat uitgewezen. Gegevens over de abortusgolf op het bedrijf ruim een jaar geleden vormen uniek onderzoeksmateriaal, omdat er in de regio geen andere besmettingshaarden zijn gevonden.

Onderzoeker en GGD-arts infectieziektebestrijding Volker Hackert heeft dat donderdag uitgelegd. Nader onderzoek moet duidelijker maken hoe snel en hoe ver de bacterie zich verspreid en welke factoren daarbij een rol spelen. Bovendien denkt de GGD een uitgelezen kans te hebben om een definitief wetenschappelijk verband te leggen tussen de abortussen op het geitenbedrijf en de humane ziektegevallen.

In maart 2009 manifesteerde de Q-koortsbacterie op het geitenbedrijf in Voerendaal zich door een abortusgolf. Vijftig mensen die op het bedrijf werkten of er waren geweest, werden ziek. In de omgeving raakten minstens tweehonderd personen besmet. Op minder dan twee kilometer van het bedrijf in de kern van het Limburgse dorp in de windrichting van destijds telde de GGD ongeveer negentig Q-koortsmeldingen. Op grotere afstand van de boerderij nam het aantal besmettingen af.

In de discussie over de veilige afstand tussen geitenbedrijven en woonhuizen wil Hackert zich niet mengen. "Onze bevindingen zullen in de beslissingen van beleidsbepalers meewegen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.