Home

Achtergrond 1 reactie

PvdA wil onafhankelijke werknemersarts

De PvdA pleit voor een onafhankelijke werknemersarts die beter moet opkomen voor de gezondheid van personeel dan de huidige bedrijfsarts.

Boetes

Volgens de sociaaldemocraten blijkt uit hun woensdag gepubliceerde zwartboek ’Berichten van de werkvloer’ dat bedrijfsartsen te veel hun oren laten hangen naar de werkgever, omdat deze hen betaalt. Hierdoor zou het werk van bedrijfsartsen meer en meer in het teken staan van terugdringing van de verzuimkosten van de baas in plaats van de gezondheid van werknemers.

Met het pleidooi voor een werknemersarts sluit de PvdA aan bij een voorstel van de vakcentrale FNV eerder dit jaar. In dat plan zou de rol van bedrijfsarts beperkt worden tot een een adviserende op het gebied van arbeidsomstandigheden en preventiebeleid. De werknemersarts zou tot taak moeten krijgen mensen die door hun werk ziek zijn geworden, te behandelen en daarin meer moeten samenwerken met de huisarts van de betrokkene.

Verder wijst de PvdA erop dat Tweede Kamerlid Hans Spekman van de partij al eerder heeft gepleit voor uitbreiding van het aantal inspecteurs van de Arbeidsinspectie om onveilige werkomstandigheden aan te pakken. Daarbij heeft ook gepleit voor hogere boetes en een cao-politie om werkgevers aan te pakken die zich niet houden aan wetgeving en cao-afspraken over arbeidsomstandigheden. In de Kamer komt dat vandaag ook aan de orde tijdens een debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

”Boetes moeten een afschrikwekkend effect hebben en daarom fors verhoogd worden”, aldus fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij pleit voor een verdubbeling van de boetes voor werkgevers die zich niet aan de regels voor veilige werkomstandigheden houden. Volgens haar worden nu boetes ”ingecalculeerd als bedrijfsrisico” door bazen die gezonde arbeidsomstandigheden te duur vinden en de kans op betrappen door de Arbeidsinspectie laag inschatten. De kans dat een bedrijfsvestiging gecontroleerd wordt is nu eens in de dertig jaar. Dat moet beter volgens Hamer.

Verder pleit de PvdA voor meer zeggenschap voor personeel over hun werktijden. Te veel (oudere) werknemers zouden nu in de problemen komen, omdat werkgevers onnodig vasthouden aan ongunstige roosters en zware diensten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Misschien dat de PvdA dan direct kan pleiten voor onafhankelijke verzekeringsartsen voor particulier verzekerden die niet de oren laten hangen naar het belang van de verzekeringsmaatschappij. Hoewel niet vreemd natuurlijk, want ze worden door hen betaald. Het is nogal schokkend te constateren dat het behoorlijk verschil maakt voor een door de verzekering ingehuurde arts, of arbeidsdeskundige, of je als werknemer of als zelfstandig ondernemer beoordeeld wordt. Met hetzelfde ziektebeeld wordt je als werknemer in het MKB volledig ongeschikt bevonden te werken, terwijl anderzijds een zelfstandig ondernemer volledig arbeidsgeschikt wordt geacht. Laat hier maar eens een gedegen onderzoek naar plaatsvinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.