Home

Achtergrond 147 x bekeken

PvdA: EU had Gaza-konvooi moeten beschermen

De Europese Unie had het konvooi naar de Gazastrook moeten beschermen, vindt Europarlementslid Thijs Berman, die tot voor kort door het Europarlement was belast met de relatie met de Gazastrook.

"Achteraf is duidelijk dat de EU dat had moeten beschermen, maar je verwacht niet dat een democratisch land een konvooi aanvalt. Dit is zó onaanvaardbaar'', zegt Berman. "Ik heb nog nooit gezien dat een humanitair konvooi zo gewelddadig is aangevallen. Het is een verschrikkelijk en buitensporig optreden.

Berman vindt het incident reden genoeg voor de Verenigde Naties om een einde te maken aan de Israëlische blokkade van de Gazastrook. "De VN-Veiligheidsraad moet een resolutie in die zin aannemen'', aldus Berman, die vraagt om een Europees onderzoek. Afhankelijk van de uitkomst zou de EU sancties tegen Israël moeten instellen.

Bas Belder (SG), die in het Europarlement voorzitter is van de Israëldelegatie, wil eerst meer informatie voor hij commentaar geeft op het incident. Hans van Baalen (VVD) vindt dat Israël zelf de zaak tot de bodem moet uitzoeken. Zonodig moet daarna een internationaal onderzoek volgen. "Israël heeft het recht om schepen te doorzoeken als die naar de Gazastrook gaan. Maar vind het absoluut niet kunnen dat mensen die hulpgoederen gaan brengen daar het slachoffer van worden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.