Home

Achtergrond 2 reacties

Pure Graze: de koeien doen het werk

Laat de koeien het werk doen en produceer voor een lagere kostprijs gezondere melk. Dat is de basis van het Pure Graze-systeem.

Ado Bloemendal introduceerde het concept in Nederland en nu werken ongeveer 35 melkveehouders en een tiental vleesveehouders volgens Pure Graze. Een koe is gespecialiseerd in het produceren van melk uit gras. "Bij dit proces moet je er zo min mogelijk tussen komen. Dat betekent dat je de koeien het werk moet laten doen, door ze zoveel mogelijk te weiden", zegt Ado Bloemendal. "Met beweiden hoef je minder gras te maaien en kuilen. Dat bespaart niet alleen kosten, je hebt ook minder maai- en kuilverliezen."

Pure Graze is gebaseerd op het natuurlijke proces. "Een hoogproductieve koe heeft goed voer nodig. Het beste gras groeit in het voorjaar en begin van de zomer. Door het afkalven naar het voorjaar te verschuiven hebben hoogproductieve dieren het beste gras. In de winter staan alle koeien droog. Hierdoor heb je in de winter veel minder en ook minder hoogwaardig voer nodig. Dat bespaart kosten."

De besparing kan oplopen van 2 tot 8 cent per liter melk. "De melkproductie per koe daalt doordat je minder krachtvoer gebruikt. Voor dezelfde productie zijn meer koeien nodig. Maar tegelijkertijd bespaar je kosten”, aldus Bloemendal. Door het weiden centraal te zetten is een melkveehouder ook flexibeler. "De veestapel heeft de genetische basis voor een hoge productie. Als je meer melk wilt produceren, kun je meer krachtvoer voeren, waardoor de productie zal stijgen."

Ook voor het milieu is Pure Graze volgens Bloemendal gunstiger. "Er is minder krachtvoer nodig en minder trekkerwerk voor ruwvoervoorziening. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot." Bloemendal is ervan overtuigd dat de melk van koeien die vooral vers gras eten, gezonder is dan melk geproduceerd met bijproducten en krachtvoer. ”Het gehalte omega 3-vetzuren in melk van vers gras is hoger dan in melk op basis van een traditioneel rantsoen. Ook het aantal ziektekiemen is lager, omdat het proces van voer tot melk zo kort mogelijk is.

Een tiental boeren houdt Here-ford-runderen voor de vleesproductie op deze basis. "Het vlees wordt vermarkt als Pure Graze-vlees. Dit concept willen we verder uitbouwen, zodat landelijk in supermarkten Pure Graze-vlees beschikbaar komt. We onderzoeken ook de mogelijkheid om de Pure Graze-melk te vermarkten. Als je kijkt naar de wensen van de consument voor een gezond product dat op duurzame wijze wordt geproduceerd met aandacht voor milieu en dierwelzijn, liggen er zeker kansen."

Het idee voor Pure Graze hebben Ado en Carolien Bloemendal opgedaan toen ze in Denemarken een melkveebedrijf hadden. "Toen we daar begonnen hadden we een hoogproductieve veestapel. De helft van het melkgeld ging echter op aan krachtvoer. Ik ben het toen anders gaan doen. Door weiden centraal te stellen daalde de melkproductie wel iets, maar de kosten ook, waardoor het rendement steeg. Bloemendal kwam in 2002, mede voor de kinderen, terug naar Nederland."

Zaterdag 22 mei is er een open dag op het Pure Graze-bedrijf van Brigit Bakels, Dorpsweg 66 in Oudendijk

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de denker

  wintermelk, zomermelk, er wordt toch niet meer betaald dus kunnen we weer naar de goedkope productie methode. Daarom voeren ze in Nieuw Zeeland ook geen brok en kuilen ze niet. PS alles tegelijk afkalven heb je twee maand vakantie in de winter

 • no-profile-image

  willem van weperen

  Pure Graze is een systeem dat goed is voor de koe, het milieu, de boer en zijn portemonnee. Volgens mij kun je ook goedkoper bouwen met dit systeem, want de koeien staan immers veel korter op stal en hoef je wat minder ver te gaan met investeren in koecomfort.
  Nog meer werk maken ook met het fokken van goede ruwvoer verwerkers zoals de Blaarkoppen?
  Willem van Weperen

Of registreer je om te kunnen reageren.