Home

Achtergrond

Proef tegen files op Gelderse snelwegen

In de regio Arnhem en Nijmegen begint in september een grootscheepse proef die het fileleed op Gelderse snelwegen moet verminderen.

Langs de snelwegen A12, A15, A73, A50 en A325 registreren camera's de komende maanden kentekens om deelnemers aan de proef Slim Prijzen te vinden. Dat meldde de Stadsregio Arnhem-Nijmegen woensdag.

De wegen rond Arnhem en Nijmegen kampen met grote drukte. De stadsregio wil het fileleed op de regio-ring verminderen door automobilisten met een financiële beloning aan te sporen niet tijdens de spits te rijden of andere vormen van vervoer te kiezen. Aan Slim Prijzen kunnen 10.000 tot 15.000 automobilisten meedoen. Het gaat om de grootste proef in zijn soort ooit gehouden in Nederland, aldus de stadsregio.

"Het gaat om forenzen die dagelijks over de betreffende snelwegen rijden. Zij krijgen per maand een budget van 150 euro. Elke keer dat zij toch in de spits over die snelwegen rijden, vermindert hun budget. Het restant van het budget krijgen deelnemers maandelijks uitgekeerd'', aldus een woordvoerster van de stadsregio.

Ter voorbereiding registreren camera's langs de snelwegen vanaf 25 mei alle passerende kentekens. "Automobilisten die vaak langskomen, benaderen wij voor deelname. Een forens die dagelijks over de A50 tussen Zwolle en Den Bosch pendelt, kan dus ook meedoen.'' Werkgevers zijn ook benaderd voor medewerking.

De eigenlijke proef begint in september. Het is de komende tijd extra druk op de snelwegen in de regio, aangezien de A50 in juni op de schop gaat voor werkzaamheden.

Vorig jaar experimenteerde de stadsregio al met Slim Prijzen op de A325 richting Nijmegen. Die proef verliep zeer succesvol en leidde tot minder lange files voor de Waalbrug. Aan die proef deden 6.600 automobilisten mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.