Home

Achtergrond 207 x bekeken

'Productiedaling in EU vooral bij laagwaardig zetmeel'

Een krimp van de aardappelzetmeelproductie met 40 procent in de EU in 2012 zou kunnen optreden.

Maar de daling treft vooral de productie van natief (natuurlijk) zetmeel en veel minder de productie van gemodificeerde (bewerkte) zetmelen.

Dat stelt Avebe. Het aardappelzetmeelconcern reageert op een rapport van de Association des Amidonniers et Féculiers (AAF), de Europese organisatie van zetmeelproducenten. Volgens de AAF krimpt de productie van aardappelzetmeel in de Europese Unie in 2012 met 40 procent. De Europese aardappelzetmeelindustrie kan niet concurreren met de zetmeelsector buiten de EU. Bovendien vervalt de evenwichtspremie vanaf de oogst van 2012. Nu krijgt de industrie nog € 22,25 premie per ton aardappelzetmeel.

Een krimp tot 40 procent is fors maar zou kunnen optreden, zegt Avebe-woordvoerder Johan Russchen. "De krimp zal zich voornamelijk voordoen in het natieve zetmeelsegment en veel minder in de hoogwaardige gemodificeerde zetmelen. Het hangt dus van de productmix van een bedrijf af hoe ernstig de invloed van de ontkoppeling gaat worden. Verder blijft het koffiedik kijken. De graanprijzen in 2012 hebben ook een grote invloed. Bij hoge graanprijzen zal aardappelzetmeel relatief minder onder druk komen te staan."

Avebe verkleint vanaf de oogst van 2012 de vaste aanvoer met 20 procent, stelt Russchen. "De flexibele aanvoer is afhankelijk van de dan geldende marktomstandigheden. Avebe gaat de krimp opvangen door de campagne te verkorten en door flexibilisering van de arbeid."

Of registreer je om te kunnen reageren.