Home

Achtergrond

Proces in Japan tegen walvisactivist begonnen

In Tokio is vandaag het proces begonnen tegen een Nieuw-Zeelander die een Japanse walvisvaarder belaagde.

De 45-jarige, Nieuw-Zeelandse Peter Bethune is lid van de groepering Sea Shepherd Conservation Society, die zich fanatiek tegen de jacht op walvissen keert.

Bethune wordt er onder meer van beschuldigd een Japanse zeeman letsel te hebben toegebracht met een stinkbom. Hij verschafte zich voorts zonder toestemming toegang tot een Japans schip in de zuidelijke Stille Oceaan en wordt ook berecht voor vandalisme, verboden wapenbezit wegens bezit van een mes en vergrijpen in verband met de schade die hij de walvisvaarders zou hebben berokkend.

Bethune ontkende op de eerste zittingsdag een zeeman mishandeld te hebben. Hij zei wel de activiteiten op het schip te hebben willen hinderen, maar hij wil daar bijzondere omstandigheden bij aanvoeren. Hij betwistte de resterende drie aanklachten helemaal niet. Indien hij op alle punten schuldig wordt bevonden, kan hij vijftien jaar cel krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.