Home

Achtergrond 178 x bekeken

Privégebruik auto voor plantenkweker

Een plantenkweker heeft geen goede kilometeradministratie bijgehouden. Daarom krijgt hij de bijtelling wegens privégebruik auto aan zijn broek. Na de rechtbank Den Haag is ook het gerechtshof Den Haag deze mening toegedaan.

De uitspraak geeft nog maar weer eens duidelijk aan dat er strikte eisen gelden voor de kilometeradministratie.

Kort samengevat is de uitspraak van het gerechtshof de volgende:

De heer X kweekt planten en verkoopt die op consumentenbeurzen. In een boekje houdt X de kilometers bij die hij rijdt met zijn tot het ondernemingsvermogen behorende bestelauto. X noteert daartoe per rit aan het einde van de dag de eindstand van de kilometerteller op een apart blaadje, dat na enkele weken wordt overgenomen in voormeld boekje onder vermelding van de datum van de rit, de eindkilometerstand en de plaats van bestemming.

De rechtbank Den Haag oordeelt dat dit geen afdoende rittenadministratie is en dat dus niet is gebleken dat de auto in 2004 op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privé-doeleinden is gebruikt. X stelt vergeefs dat hij de rittenadministratie in 1999 heeft opgezet en ingericht op aanwijzing van de Belastingdienst. Vanaf 2001 gelden er namelijk andere eisen en bovendien is bij een controle expliciet afgesproken dat X in 2004 een andere administratie zou gaan bijhouden. X gaat in hoger beroep.

Hof ’s-Gravenhage oordeelt dat de rechtbank op goede gronden een juiste beslissing genomen. Het beroep van X is ongegrond.

Meer informatie:
gerechtshof Den Haag MK I, 28 april 2010, nummer BK-09/00649

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.