Home

Achtergrond

Prijzenslag met graan uit EU

Rusland moet veel meer graan exporteren vanwege de grote productie.

Dat maakt volgens de Russische graanhandel een prijzenoorlog met Europees graan onvermijdelijk, vanwege de koersdaling van de euro. De koers van de euro is de laatste maanden gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daardoor is graan uit de eurolanden goedkoper geworden op de wereldmarkt. Dat rijdt de Russische graanexport in de wielen, zegt Arkady Zlochevsky, voorzitter van de Russian Grain Union, de organisatie van graanhandelaren.

"Rusland beschikt over een record hoeveelheid graan. We oogsten dit jaar 95 tot 97 miljoen ton graan. De graanvoorraad is nog nooit zo groot geweest. Omdat het binnenlandse verbruik niet substantieel groeit moeten we veel meer graan exporteren." Rusland exporteert dit seizoen 2009/2010, dat op 30 juni afloopt, 21,6 miljoen ton graan. Zlochevsky verwacht dat de export volgend seizoen gaat toenemen.

"Dat graan moet naar afzetmarkten waar al veel concurrentie is. De concurrentie is toegenomen door de devaluatie van de euro." Een prijzenoorlog is onvermijdelijk, verwacht Zlochevsky. "Er is geen andere mogelijkheid om nieuwe afzetmarkten te veroveren. Daarom hebben we de Russische regering gevraagd om 10 miljard roebel (266 miljoen euro) ter beschikking te stellen voor subsidies op de graanexport. Deze subsidies worden nu al gegeven door de Russische overheid op de export van graan naar Kazachstan en China."

Lees ook: Russische handel wil meer graan exporteren

Of registreer je om te kunnen reageren.