Home

Achtergrond 5 reacties

Politieke draaikonterij

Niet zozeer het uitdragen van het eigen gedachtegoed en beleidsvoorstellen voor de komende jaren, maar het hakketakken op andermans programma en onduidelijkheden is tot kunst verheven in verkiezingstijd.

Dat blijkt vooral bij de 'grotemensenonderwerpen', waarbij lijsttrekkers graag met een kanon schieten op een mogelijke mug van de buurman. Het CDA heeft eerder succes geboekt met het uitspelen van de draai-kaart richting met name de PvdA. Ook nu zijn de sociaal-democraten van Job Cohen mikpunt, gewillig lijkt het wel gezien de reeks aanpassingen in verkiezingsprogram en de financiële paragraaf.

Bij een minder sexy landbouwonderwerp laat het CDA zien er zelf ook wat van te kunnen. Niet in het verkiezingsprogramma opgenomen, maar wel in de financiële paragraaf die aan het Centraal Plan Bureau (CPB) is aangeboden: de christen-democraten willen van de rode diesel af. Dat levert 200 miljoen euro op, waarvan ruim 90 miljoen in de landbouw. De kiezer kan het nergens lezen, de fractie blijkt er niet in gekend. Landbouwwoordvoerder Atsma wil de rode diesel voor de landbouw behouden en wil daarom de voorgenomen verhoging van de landbouwvrijstelling schrappen. Het CDA rommelt dus ook met de CPB-analyse. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waar was het rentmeesterschap van het CDA de afgelopen periode?
  Het CDA wasvolkomen ongeloofwaardig met glossy Gerda als koningin van het vrije marktdenken voorop.
  CDA staat toe dat boeren en tuinders de laatste jaren keihard werden uitgebuit door de retail, zijn dat nu de normen en waarden van Jan Peter Balkenende???? Waar eindigt de rat-race, is er alleen maar plaats voor de topatleten onder de boeren en tuinders, of is er ook nog ruimte voor familiebedrijven????

 • no-profile-image

  Han

  M. Friesland. Jij hebt de VOC mentaliteit door. Jan Peter B. praat nooit over de WIC (west indie compagnie) maar die mentaliteit van die mannen is nu GROOT goed. nl .de over waardering van aandelen en die heeft tijdens de WIC tijd geleid tot het instorten van de Beurs en daarmee tot een crisis net als nu. Helaas heeft Balkenende in voorgaande jaren nooit op dit fenomeen gewezen. Hadden de banken misschien wat voorzichtiger gedaan bij het wegzetten van TOP hypotheken en aflossingsvrije hypotheken. Draaikonterij betekent volgens mij niets anders dan >geen uitweg weten< en het niet willen toegeven!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Balkenende heeft het verdrag van Lissabon goedgekeurd ondanks dat de burger duidelijk nee tegen Europa zei in het referendum hierover.
  We mogen nu op de blaren zitten, kijk maar naar de 5 miljard die naar de liegende en bedriegende Grieken moet gaan.

 • no-profile-image

  M.

  Ja melkveehouder, er is in de toekomst nog volop ruimte voor familiebedrijven. Deze bedrijven hoeven hun arbeid namelijk niet te betalen, en kunnen zodoende met een lagere opbrengstprijs uit de voeten. Iets wat de politiek in NL en EU graag wil. Laat de boer net niet op de fles gaan, en de consument heeft goedkoop voedsel.

 • no-profile-image

  Patrick

  Precies, CDA mensen vertellen in 2 maanden wat je wil horen, hup stem binnen. En dan wordt je weer uitgebuit zoals de CDA groot geworden is. Zwarter als de zwartste nacht zou ik zeggen. Kippen zonder kop zou ik zeggen. Ezels die veel stenen stoten zou ik zeggen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.