Home

Achtergrond 195 x bekeken

Politie Brazilië pakt illegale houthakkers

De Braziliaanse politie heeft vrijdag zeventig mensen aangehouden, die verdacht worden van illegale houtkap in het Amazonewoud.

Naar 21 mensen wordt nog gezocht. Volgens de politie hebben de verdachten voor zeker 500 miljoen dollar (bijna 400 miljoen euro) schade toegebracht aan het bos.

Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van twee jaar vooraf. Er zijn niet alleen houthakkers opgepakt, maar ook ambtenaren die valse vergunningen verstrekten. Ook boswachters en landeigenaren zijn gearresteerd. Het hout werd voornamelijk gekapt in beschermd gebied, waar normaal alleen de indianen voor eigen gebruik hout mogen hakken.

De afgelopen dertig jaar is circa 530.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud door ontbossing verloren gegaan. Gevreesd wordt dat in 2030 bijna 60 procent van het Amazonewoud ernstig is beschadigd of vernietigd. De regering van Brazilië probeert met een speciaal beschermingsprogramma te voorkomen dat het zo ver komt.

Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het regenwoud ligt in Brazilië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.