Home

Achtergrond

Politici met de billen bloot bij Greenpeace

Op de website van milieuorganisatie Greenpeace gaan de lijsttrekkers van zes politieke partijen uit de kleren.

Onder het motto "de naakte waarheid'' wordt zondag een ranglijst gepresenteerd over hoe groen de verkiezingsprogramma's van de partijen zijn.

Alle elf de partijen die aan de landelijke verkiezingen op 9 juni meedoen, worden langs de meetlat gelegd. Bij Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) gaat telkens een kledingstuk uit als ze iets prijsgeven van hun milieuplannen. Uiteindelijk staat op hun achterste de positie van hun partij op de Greenpeaceranglijst.

In de ogen van de milieuorganisatie heeft GroenLinks de beste plannen en staat de Partij voor de Dieren op nummer twee. Redelijk tevreden is Greenpeace over D66 die een derde plaats krijgt. De ChristenUnie staat op vier vier en de SP op vijf.

Teleurgesteld is de milieuorganisatie over de PvdA en het CDA, die respectievelijk een zesde en zevende plaats krijgen. Deze partijen krijgen het verwijt wel te pleiten voor een milieuvriendelijk en duurzaam Nederland, maar daarvoor nauwelijks maatregelen te nemen.

De PVV heeft volgens Greenpeace "met overtuiging'' de slechtste plannen voor het milieu en krijgt met elf de laatste plaats. Trots op Nederland van Rita Verdonk eindigt vooorlaatst. De VVD bezet de negende plaats; de SGP staat achtste.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.