Home

Achtergrond 15 reacties

Pluimveedrijven op slot

Nederlandse en Duitse biologische pluimveebedrijven zitten op slot vanwege dioxine-besmetting in het voer. Dat melden Duitse en Nederlandse autoriteiten.

In Nederland gaat het in elk geval om acht bedrijven en in Duitsland voor zover bekend om negentien bedrijven. De besmetting is veroorzaakt door een vervuilde partij van 2.500 ton maiskorrels uit de Oekraïne. De korrels zijn in biologisch voer voor leghennen verwerkt door meerdere voerconcerns, onder andere ForFarmers. Die heeft ook verontreinigd voer geleverd aan de betrokken Duitse leghennenbedrijven.

De Lochemse coöperatie ontving 600 ton van de scheepslading met maiskorrels uit de Oekraïne, aldus een woordvoerder. In Nederland zijn na een korte inventarisatie vijf klanten van ForFarmers vanwege de besmetting op slot gegaan. De overige leghennenbedrijven hebben voer gekregen van andere leveranciers. Ook biologische leghennenbedrijven in Duitsland zijn geblokkeerd op aanwijzing van de voedselautoriteit van Nedersaksen, Laves.

Trusq, het samenwerkingsverband van veevoerproducenten op het gebied van voedselveiligheid, schat de schade op tenminste enkele tonnen. De primaire bedrijven die zijn getroffen kunnen hun eieren voor tenminste een week niet verkopen.

LTO Noord

Voorzitter Jan-Willem Lagerweij van LTO Noord vakgroep Pluimveehouderij, denkt dat de imagoschade groter zal zijn. "De consumptie van biologische eieren kan hierdoor een knauw krijgen." Boeren zullen de schade verhalen op de voerleveranciers. Die zijn aangesloten bij Trusq en Safefeed. Die zijn hiervoor verzekerd, maar kunnen volgens Lagerweij een diepgaand onderzoek naar hun kwaliteitsprogramma's tegemoet zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geurt

  Inderdaad akkerbouwer, hoe komt die dioxine in de mais? Horen we dat nog een keer? Of komen we dat nooit te weten? De achtergronden van deze affaire lijken mij bijzonder interessant!

 • no-profile-image

  Barts

  Dat krijg je met een voerfabriek die door de direktie er op gewezen wordt om zo veel mogelijk winst binnen te halen,om zo hun eigen portemonee te vullen. (lees voerequivalenten!!)

 • no-profile-image

  gert

  Ik dacht dat de controle waterdicht was !!

 • no-profile-image

  slimme

  Wat een verschrikkelijke domme collegas heb ik toch. 4farmers komt er voor uit de andere voerleveranciers zijn bang dat er nog veel meer geheimen boven komen draven en houden gewoon hun bek. Dat is pas schande voor de sector. En als je niet weet hoe voer€ werken hou dan gewoon je bek en voer maar gewoon duur van die andere voerleveranciers, je weet wel die knoeiers..... Neemt niet weg dat TrustQ en safefeed gefaald hebben....

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Collega's, We hebben het allemaal over boeren, telers en/of voer leveranciers... maar is er dan niemand die zich afvraagd hoe die dioxine in die mais terecht is gekomen? 1 ding is zeker, dat spul groeit er niet in. Er zijn dus toch partijen die activiteiten ontplooien die niet in dit marktsegment aktief zouden mogen zijn.

 • no-profile-image

  kip

  wie heeft de andere 1800 ton opgegeten? ForFarmers komt er alleen eerlijk over naar buiten.

 • no-profile-image

  Biokippenboer

  Dit kan iedere voerfabriek overkomen. De safefeed en Trusq waardige bedrijven voorkomen echter nog veel meer onheil dan je denkt. Helaas blijven de vervuilde grondstoffen op de markt en komen ze ergens tevoorschijn. Helaas deze keeer in nederland. De vervuiling zal er echt niet opzettelijk in gedaan zijn. Ik ben in ieder geval blij dat de verantwoording genomen wordt. Ook al ben ik zeker geen fan van Forfarmers. Het is in ieder geval wel een bedrijf dat verantwoording durft te nemen.

 • no-profile-image

  Fris voer

  Altijd weer die ellende uit t oosten van t land. Net als voorheen waar de koeien ook verdacht veel bse hadden voor geknoei met voer... de grootste brokkenmakers doet ieder geval zijn naam heel veel eer aan.

 • no-profile-image

  haan

  dit raakt elke pluimveehouder in nederland,biologisch,freiland,scharrel en kooi. de imagoschade zal lijden tot langduurig lage prijzen. dankzij forfarmers.pfff alleen de naam al.

 • no-profile-image

  snel de verandwoordelijke inkoop

  de GROOTSTE brokken makers van nederland zijn het laaste jaar wel zeer goed bezig om haar klanten van slecht voer te voorzien nee het zijn al lang geen incidenten meer gewoon ziekmakent beleid voor boer en beest

 • no-profile-image

  slimme

  Dat bedoel ik nou met domme collegas en fris is wel een hele domme.... ga jij maar lekker je beestjes mpa voeren.....knoeier

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, wel, natuurlijk is het imagoschade erg groot. Hoe kan dit gebeuren? Besmet voer door alle controlesystemen van prijs/kwalitiet verhoudingen heen gekomen? Of was het alleen prijs?
  Forfarmers kennen we nog van , http://www.agd.nl/1099152/Nieuws/Artikel/Onrust-pluimveesector-over-besmet-koppel.htm Waarin Forfarmers ongelovelijk, maar waar, omgaat met de salmonella java-bacterie. De kosten waren te hoog voor uit de handel halen, dus hup antibiotica toedienen en hupzakee, de java was verdwenen. Laat de boeren alle schade maar verhalen op de voerleveranciers en snoeihard Forfarmers aan gaan pakken, financieel en justitieel. De voerleveranciers hebben al geen beste naam als het gaat om gescheiden keten van gentech. Dus als het aan mij ligt Forfarmers uitkleden tot de laatse cent.

 • no-profile-image

  Jopiesnel

  For Farmers kennende zullen ze de betreffende boeren heus niet in de steek laten en hen hulp bieden waar nodig is,aan een reactie van een linkse malloot als Patrick hechten de meeste boeren toch geen waarde omdat hij de hele veehouderijsector inhoudelijk toch niet kent.Hij zal hier wel weer op reageren omdat hij niks anders te doen heeft dan tegen de Nederlands Landbouw aan te schoppen,zal wel een vriendje zijn van Marian Tieten

 • no-profile-image

  a nonymus

  hoezo? biologies, logies toch! erreg vertrouwd en heeeel verantwoord allemaal. ben diep onder de indruk en ga gerust slapen. o ja en net als de schoonvader van de oudste zoon van de weduwe Von Amsberg evenals ene bisschop: ich habe es nicht gewusst.

  fk8e3x

 • no-profile-image

  jan

  Dan deugt de controle niet op de grondstoffen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.