Home

Achtergrond

Pluimveedrijven op slot

Nederlandse en Duitse biologische pluimveebedrijven zitten op slot vanwege dioxine-besmetting in het voer. Dat melden Duitse en Nederlandse autoriteiten.

In Nederland gaat het in elk geval om acht bedrijven en in Duitsland voor zover bekend om negentien bedrijven. De besmetting is veroorzaakt door een vervuilde partij van 2.500 ton maiskorrels uit de Oekraïne. De korrels zijn in biologisch voer voor leghennen verwerkt door meerdere voerconcerns, onder andere ForFarmers. Die heeft ook verontreinigd voer geleverd aan de betrokken Duitse leghennenbedrijven.

De Lochemse coöperatie ontving 600 ton van de scheepslading met maiskorrels uit de Oekraïne, aldus een woordvoerder. In Nederland zijn na een korte inventarisatie vijf klanten van ForFarmers vanwege de besmetting op slot gegaan. De overige leghennenbedrijven hebben voer gekregen van andere leveranciers. Ook biologische leghennenbedrijven in Duitsland zijn geblokkeerd op aanwijzing van de voedselautoriteit van Nedersaksen, Laves.

Trusq, het samenwerkingsverband van veevoerproducenten op het gebied van voedselveiligheid, schat de schade op tenminste enkele tonnen. De primaire bedrijven die zijn getroffen kunnen hun eieren voor tenminste een week niet verkopen.

Voorzitter Jan-Willem Lagerweij van LTO Noord vakgroep Pluimveehouderij, denkt dat de imagoschade groter zal zijn. "De consumptie van biologische eieren kan hierdoor een knauw krijgen." Boeren zullen de schade verhalen op de voerleveranciers. Die zijn aangesloten bij Trusq en Safefeed. Die zijn hiervoor verzekerd, maar kunnen volgens Lagerweij een diepgaand onderzoek naar hun kwaliteitsprogramma's tegemoet zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.