Home

Achtergrond 870 x bekeken 16 reacties

Pluimveebedrijf Deurne geruimd vanwege vogelgriep

Op een pluimveebedrijf in het Brabantse Deurne is een milde variant van vogelgriep geconstateerd. Het ministerie van LNV laat het bedrijf, met circa 28.000 kippen, niettemin voor de zekerheid vandaag nog ruimen.

Dat heeft het ministerie vanavond bekendgemaakt. Volgens LNV gaat het om een H7-variant, en niet de voor de mensen gevaarlijke H5N1.

Om risico’s te vermijden wordt tevens per direct een zone van drie kilometer ingesteld, waarbinnen verscherpte maatregelen van kracht zijn. In de zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee en levende vogels, broed- en consumptie-eieren, gebruikt strooisel en mest. Het verbod geldt niet alleen in het gebied, maar betreft ook vervoer vanuit het gebied en van buiten náár het gebied.

Daarnaast geldt in de zone een afschermplicht voor pluimvee; al het pluimvee moet naar binnen of mag alleen onder een afdak naar buiten. Ook het vervoer van runderen, varkens, schapen, geiten, paarden en andere zoogdieren is verboden, als de dieren afkomstig zijn van of gaan naar een bedrijf in de zone waar pluimvee aanwezig is.

Rijden met vervoermiddelen die geschikt zijn voor het vervoer van bovengenoemde dieren, producten of mest is niet toegestaan.

Verder zijn jaarbeurzen, markten, tentoonstellingen en andere evenementen waarbij pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels bijeengebracht worden verboden in de drie kilometer-zone. Bij commerciële bedrijven wordt de bezoekersregeling van kracht.

In de zone liggen nog twintig andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden de komende dagen onderzocht op vogelgriep. Er komt ook onderzoek bij bedrijven die in de afgelopen tijd contact hebben gehad met het besmette pluimveebedrijf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Here we go again. En ik voorspelde het allemaal al in 2003, boeren wordt dus eindelijk eens wakker! ( en zie: Spotvogel: De Pestvogels van Veerman.

 • no-profile-image

  dirk

  Heidi,dit heeft als doel de boerensector te decimeren en anders niets!Niks is zo gemakkelijk als een bewust een dierziekte te verspreiden!Q koorts als voorbeeld,in een Duitse dierentuin werd een geitje geboren met tientallen kinderen er om heen,niks aan de hand!Hier zou de verantwoordelijke ongeveer de doodstraf krijgen!

 • no-profile-image

  dirk

  Beste Ria,laat je niet gek maken.Het zekere voor het onzekere nemen??Dat betekent dat we vandaag nog moeten beginnen met het kappen van alle bomen langs alle wegen in Nederland,scheelt toch weer meer als 50 doden per jaar!Daar hoor ik niemand over,dus is het geaccepteerd!
  Niks maar dan ook totaal niks is er aan de hand,niet voor de dieren en zeker niet voor de mens!Stelletje bangerikken,het leven is een en al risico,wil je dat niet accepteren,dan heb je pech!

 • no-profile-image

  Ria

  @Dirk, van mij mogen die bomen gekapt worden hoor, geen probleem.
  Wat vind jij dan van al die onschuldige kinderen die vermoord worden door een abortus??

  Daar hoor ik je niet over, en wel zeuren over de kippen!!!

 • no-profile-image

  Heidi Hoek

  Waarom worden er weer zoveel onschuldige dieren vermoord terwijl het voor de mensen niet eens gevaarlijk is en zelfs voor de kippen die er nauwelijks last van hebben!
  Weer een onnodige slachtpartij onder dieren die er niets aan kunnen doen dat ze met zovelen op een veel te kleine ruimte gepropt worden....
  Volstrekt zinloos en onnodig dit!!!!!

 • no-profile-image

  a

  rust onder de schapen en geiten
  nu gaan we kippen ruimen
  wat gaan we over 3 maanden ruimen?

 • no-profile-image

  Antoon Koppens

  Reactie op Heide
  Heidi ik heb jou nog nooit gezien en ook nog nooit van jou gehoord maar ik ben de betreffende pluimveehouder en heb de laatste dagen andere ellende aan mijn hoofd gehad om deze reactie's te lezen ik snap dan ook niet dat jij als een kip zonder kop kunt reageren betreffende volgepropte stal wij hebben te maken met regels waar wij ook op gekontroleerd worden dus onze stal is volgens de norm bezet daarnaast hebben een gedeelte van onze kippen de mogelijkheid om buiten rond te lopen (2500/Ha) of dit goed of slecht is zijn de meningen in onze sector verdeeld en laten we dit in het midden laten. In het vervolg bezint eer gij begint (met schrijven)

 • no-profile-image

  john

  de kippen hebben ruimte genoeg op het bedrijf, de kippen zijn ziek geworden toen ze buiten in de wei een luchtje aan het scheppen waren. het o zo diervriendelijke freiland of biologisch systeem waar de maatschappij ons heen wil dwingen. een maatschappij die al meer dan 30 jaar niet meer tussen de dieren heeft gezeten en niet snapt waarom wij onze dieren houden zoals we ze nu houden.

 • no-profile-image

  Gerard

  @ria: helemaal mee eens, een kinderleventje meer of minder doen we niet moeilijk over, maar o wee als we toch een dier doden. Hoezo een hypocriet volkje.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Je kunt hier verschillend over denken . Van og wat een arme onschuldigge kippen en een hufter van een boer ,met te veel kippen in een hok . Of jammer van de kippen en een strop voor de boer . En waarschijnlijk ook voor de hele sector. En dus uiteindelijk ook voor Nederland .Maar geld speelt bij velen geen rol meer schijnbaar . Alles moet maar wijken voor natuur en recreatie . Maar van natuur kan men niet eten . En als er straks geen werk meer is heeft men wel tijd om te recreeren ,maar heeft dan het geld er niet voor . Wat velen niet begrijpen is dat de boer met hard werken op een eerlijke manier zijn geld probeert te verdienen . En al jaren vlees ,eieren ,melk,groenten enz. tegen zeer lage prijzen produceerd . Soms voor prijzen die 35 jaar geleden hetzelde of hoger waren dan nu . Kijk maar eens wat de prijzen van andere produkten gedaan hebben in die 35 jaar . Eigenlijk zijn de boeren wereld wijd hartstikke gek dat ze voor zulke lage prijzen gaan werken . Want helaas zijn er nog velen die niet snappen waar hun voedsel vandaan komt . Dat blijkt uit de reacties van enkele in dit forum . Deze pluimvee houder heeft geen invloed op het ruimen . Vogelpest is een veewet ziekte en die zecht ruimen .

 • no-profile-image

  Ria

  @ Inge,
  Laagpathogene vogelgriep, zoals die in Deurne, kan veranderen in een dodelijke hoogpathogene variant.
  Als jij er door getroffen wordt piep je wel anders. Gewoon het zekere voor het onzekere nemen.

  Over al die onschuldige kinderlevens die door abortus vermoord worden omdat ze verkeerd gepland zijn zeuren we niet, en over deze kippen zaniken we wel.

 • no-profile-image

  Inge

  Er is geen gevaar voor volksgezondheid en de dieren zijn niet ziek.
  mensen... mensen waar zijn we toch mee bezig!!! Ik begin me zo langzamerhand te schamen om Nederlander te zijn, met al die ruimingen van onschuldige dieren.

 • no-profile-image

  TFWC

  Ondertussen is Verburg lekker creatief tapas aan het maken van restjes bloemkool.... Je zou zeggen dat er dringender problemen zijn.

 • no-profile-image

  Frans

  Waarom een vervoersverbod op "andere levende vogels". Als er zoveel merels,spreeuwen,kraaien,duiven en andere nog niet genoemde vogeltjes rondvliegen.

 • no-profile-image

  Ria

  @Heidi Hoek,
  Jij schrijft dat het voor de mensen niet gevaarlijk is. Maar deze onschuldige variant kan omslaan in de schuldige variant. Als jij er mee te maken hebt dan heb je ws ook een andere mening. En een bedrijf ruimen gaat niet zomaar aan je voorbij, dat heb ik bij mijn schoonzus gezien.
  En 'zovelen op een kleine ruimte gepropt...'
  Als deze pluimveehouder zich gewoon houd aan de regels van zoveel dieren per m2 dan hoeft hij niks verweten te worden.

  @Frans, ja, de vogels vliegen verder en de andere levende vogels daar komt een verbod op. Snap ik ook niet. De vrije vogels hebben meer kans op ziekten dan de vogels in gevangenschap.

 • no-profile-image

  Karin

  Het artikel is niet helemaal volledig. De kippen op het bewuste bedrijf zouden deze week so wie so geslacht worden , en de besmetting werd geconstateerd tijdens de verplichte monitoring voor het slachten.
  Voor de kippen maakt het dus niet zoveel uit, wel voor de pluimveehouder die nu een flinke financiële strop en een hoop soesa heeft.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.