Home

Achtergrond 3 reacties

Pleidooi voor samenwerking

Bedrijven in de varkenshouderij moeten veel meer de samenwerking met maatschappelijke organisaties opzoeken.

Dat zei directeur Antoon van den Berg van Hendrix Genetics op het European Pig Producers Congress in Eindhoven.

Ook pleit Van den Berg voor het gebruik van een nieuw jargon. Als voorbeeld noemt hij de ‘Buy Britain’-campagne in Engeland. Britten werden met hulp van de organisaties gewezen op de voordelen die Britse voeding heeft oplevert voor dier en klimaat.

De sector moet volgens Van den Berg deze organisaties als een partner zien om de bedrijfsvoering verder te verbeteren. ”Als je ze meekrijgt, verkopen ze in feite je product. Zij spreken de taal die het publiek spreekt, en zijn daarom voor de detailhandel een factor om rekening mee te houden.” De sector verzandt in technische taal, oordeelt de topman. ”Spreek niet langer over een lagere voerconversie, spreek over een kleinere CO2-voetadruk.” Directeur Bert-Jan Ruumpol van ForFarmers kan zich maar deels in het pleidooi vinden. “Tot op een zeker niveau praten, kan geen kwaad, maar uiteindelijk blijven ze een potentieel probleem voor de sector.”

Een Engelse varkenshouder waarschuwt. ”We hebben mooie resultaten gehaald. Feit blijft dat 75 procent van de mensen met een mes wacht tot de boer zich omdraait. Ze willen uiteindelijk de vleessector afmaken.”

”Als je bij voorbaat iemand als een vijand ziet, kan niks tot stand komen”, meent Van den Berg. Gerald Behrens van farmaceutisch concern Boehringer Ingelheim: ”Het is geen discussie, er is geen andere weg.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Praten met lieden die uit zijn op jouw ondergang heeft geen enkele zin. Zij zullen nl. niet rusten voor ze hun doel hebben bereikt: kapotmaken van de sector. Kijk maar naar wat de LTO al jaren doet en wat er nog gebeurt aan "belangenbehartiging". Ze hebben in geen enkel opzicht nog wat te vertellen. Lachwekkend clubje geworden met hun doorgeslagen overleg.

 • no-profile-image

  john

  waarom luisteren naar partijen waar 90% van de LEDEN onze producten niet eens kopen! ook al huisvesten we onze varkens in een hotel dan zijn die lui nog niet tevreden. Laat ze maar brood kopen van granen waarvan de misoogsten en het ondereind niet aan onze varkens wordt gevoerd dan piepen ze wel anders!. Onze varkens hebben een functie in onze maatschappij als kringloop dier en dat moeten we duidelijk maken aan onze klanten en maatscahappij!

 • no-profile-image

  jos

  wij als varkenshouder hebben al geluk dat er LOG `s weg gestreept zijn, want als je daar over een paar jaar door heen fietst dan is het net of je over een (bio)industrie terrein rijdt. Daar maak je geen vrienden mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.