Home

Achtergrond

Pleidooi voor Duits-Franse eenheid

De enige manier om Europa een ruggengraat te geven en uit de huidige crisis te geraken is het instellen van een Duits-Franse federatie. Dat zegt de voormalige Franse minister van Cultuur, de sociaaldemocraat Jack Lang in de editie van donderdag van het Franse blad Paris Match.

Lang meent dat alleen zo'n federatie met één staatsburgerschap, één parlement en één regering het verdeelde en kwakkelende Europa er weer bovenop kan helpen.

De samenvoeging van Frankrijk met andere grote Europese mogendheden als redmiddel is geen nieuw idee. Zeventig jaar geleden, in juni 1940, bood de Britse premier Winston Churchill een Brits-Franse unie aan om de strijd tegen Duitsland samen als een natie voort te zetten. In 1956 zou de toenmalige Franse premier Guy Mollet vergeefs een Brits-Franse unie hebben geopperd. Frankrijk en Duitsland werden vervolgens samen de spil van de Europese Economische Gemeenschap.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.