Home

Achtergrond 236 x bekeken

Plan Huirne wordt definitief uitgewerkt

Het plan Huirne dat voorziet in de vorming van een fonds voor schadecompensatie voor de verwerking en afzet van producten van gevaccineerde dieren wordt definitief uitgewerkt.

Het streven is dat er voor 1 juli duidelijkheid is over de invulling van het noodfonds.

Dat maakte voorzitter Steven Lak van het PVV bekend tijdens de bestuursvergadering van het PVV. Over de vorming van een dergelijk fonds zijn afspraken gemaakt bij het convenant diergezondheidsfonds. Tot nu toe was de uitwerking van de afspraken niet op gang gekomen doordat het ministerie van landbouw veel tijd moest steken in de bestrijding van de Q koorts.

De belangrijkste punten waarover nog overeenstemming moet worden bereikt zijn de hoogte van de bedragen waarmee het fonds wordt gevuld. Alfred van Lenthe van het PVV: "Het CBL heeft aangegeven dat de supermarkten in principe bereid zijn producten van gevaccineerde dieren af te zetten. Voor de Nederlandse afzet is er dus geen probleem. Nederland is echter netto exporterend. Er zijn dus scenario’s denkbaar waarbij je ook gedwongen bent deze producten in het buitenland tegen lagere prijzen af te zetten. Die scenario’s moeten we per sector in beeld brengen en dan bedragen vaststellen waarmee het fonds wordt gevuld."

Een tweede punt waar naar moet worden gekeken is de juridische structuur van het noodfonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.