Home

Achtergrond 573 x bekeken 11 reacties

Pelsdierhouder eist 4 ton van activisten

Een nertsenhouder uit Stavenisse eist in een civiele procedure 400.000 euro schadevergoeding van twee dierenactivisten.

Het duo wordt ervan verdacht op 15 maart bij het Zeeuwse bedrijf een kleine 3.000 nertsen te hebben losgelaten en 5.000 fokkaarten te hebben ontvreemd. De officier van justitie eiste eerder deze week in een strafrechtelijke procedure 18 maanden celstraf met daarna drie jaar proeftijd voor beide verdachten, onder wie Peter Janssen, de zogenoemde vegan streaker.

Daarnaast werd voor de rechtbank in Rotterdam 35.000 euro geëist om directe schade van de nertsenhouder te vergoeden. Hieronder valt vernieling van de omheining en vangnetten, maar ook de waarde van circa 150 dieren die van het bedrijf raakten. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders voert het woord voor de betrokken pelsdierhouder. Voorzitter Wim Verhagen: "De activisten hebben bewust, om de economische schade te vergroten, toegeslagen in de paartijd. Het aantal jonge dieren lag daardoor na de cyclus een stuk lager dan normaal."

Bovendien namen de activisten fokkaarten mee waarop gegevens staan over de nertsen. "Zonder deze kaarten kan de nertsenhouder niets met de 5.000 dieren. Ze zijn afgeschreven." In een civiele procedure komt de immateriële schade, in de strafrechtelijke procedure beraamd op enkele duizenden euro’s, opnieuw ter sprake, aldus Verhagen. "Die is niet te onderschatten. De nertsenhouder heeft betonnen muren moeten plaatsen met schrikdraad en bewegingscamera’s."

Verhagen is relatief tevreden met de strafeis van het OM. "In de VS en het Verenigd Koninkrijk wordt doorgaans zwaarder gestraft, maar in elk geval wordt dit soort misdaden niet meer aangemerkt als vandalisme."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ??

  Hoop dat deze nerstenhouder dit gaat winnen. Dit zijn gewoon criminelen, die doelbewust vernielen, eigenlijk zou de NL staat hun ook moeten aanklagen voor het vernielen van een stukje NL natuur(van de nersten die vrij zijn)

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @??,??: Je kunt het middel afkeuren maar het eens zijn met het doel.
  De nerts is een dier dat gemaakt is om in het wild te leven zoals een nerts dat betaamt. En niet om te worden gedegradeerd tot leverancier van een product dat geen enkel nut voor de mens heeft. Bont is luxe en dat is geen enkel leven waard.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het gaat inderdaad niet alleen om de directe schade die de nertsenkweker heeft geleden, want die moet sowieso tot de laatste cent vergoed worden. Maar zoals ??.?? ook opmerkt, lijdt ook de natuur ernstige schade door de losgelaten nertsen. Daders van dit soort acties zouden dan ook ten volle voor die schade moeten worden aangeslagen. En als ze inderdaad geen poen hebben, dan kunnen ze natuurlijk langjarig taakstraffen uitvoeren. Bijvoorbeeld op een nertsenhouderij!

 • no-profile-image

  Suske

 • no-profile-image

  clint eastwood

  Haha jah in amerika zijn dit soort straffen inderdaad hoger. In feite zijn zij daar gewoon veedieven. En het bestraffen van veediefstal mag daar nog gewoon met de revolver.

 • no-profile-image

  ??

  Herman jij bent tegen alles tegen, maar je hebt blijkbaar wel een computer en internet en een huis, waar vroeger ook natuur stonds, niet met twee maten gaan meten.
  Begrip heb je wel maar je keurt het ook af? hoe dubbelzinnig kan je zijn?!

 • no-profile-image

  ??

  Herman,

  Internet is luxe
  Huis is luxe
  Electriciteit is luxe
  Computer is luxe
  Water is een luxe

  Volgens mij heb jij een ja op al deze antwoorden?!
  Omdat te bereiken is er ook natuur kapot gegaan!
  Maar ipv de discussie aan te gaan in NL over het beter zou kunnen gaan, gaan we het liever verbieden en doen we net dat deze "nersten" gered zijn, maar dat ze in landen in het Oosten net zo snel vervangen worden in VEEL mindere omstandigheden willen we niet weten, hoe krom kan je zijn?! Maar als kollumer komst vast niet over de grens, dus dat is nieuw voor dei.

 • no-profile-image

  ??

  Oplossing, laat ze werken en dat geld meteen richting deze Nerstenhouder.

 • no-profile-image

  Nerts

  Opruimen dat tuig, en financieel uitkleden tot onder het bot

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Het loslaten van nertsen is niet het juiste actiemiddel. Wel heb ik veel begrip voor de beweegredenen van de activisten. Niet zij zijn de echte criminelen maar degenen die deze dieren, die gewoon in de natuur thuis horen, als productiefactor misbruiken voor een product dat geen mens nodig heeft. De totale respectloosheid van de pelsdierenhouderij t.o.v. het dier is verbijsterend. Het is een schande voor de mensheid dat dit nog steeds mag en dat er nog mensen die dit als een normaal ondernemerschap zien.

 • no-profile-image

  willem

  iK DENK DAT HET MOEILIJK GAAT WORDEN , WANT DEZE MENSEN HEBBEN NOG GEEN NAGEL OM DE KONT TE KRABBEN.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.