Home

Achtergrond 205 x bekeken

Pechtold wil hervormend paars

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold daagt collega Job Cohen van de PvdA uit om te kiezen voor het nieuwe paars.

In een interview met NRC Handelsblad woensdag maakt Pechtold duidelijk voor een kabinet van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks te zijn. Dat zou een variant zijn op de in 1994 gevormde eerste paarse coalitie van D66, PvdA en VVD.

Pechtold kiest niet voor het oude paars, maar voor hervormend paars. "Ik wil geen verwarring. Als ik nu zeg GroenLinks en VVD en ik daag Cohen uit te vertellen of hij wil hervormen, dan denk ik dat ik duidelijker ben dan wie dan ook'', aldus Pechtold. "Een stem op D66 zorgt dat Rutte (VVD) niet met Wilders (PVV) gaat, en Cohen niet de conservatieve SP erbij trekt. Dat zorgt sociaaleconomisch voor een gezond midden. En dat gezonde midden zou in het nieuwe paars een grote kans hebben.''

Eerder hebben SP-leider Emile Roemer en zijn collega Femke Halsema van GroenLinks de PvdA ook al gevraagd een voorkeur uit te spreken voor een kabinet. Beide partijen willen na de verkiezingen van 9 juni graag regeren. Cohen heeft volgens zijn woordvoerster al meerdere keren gezegd te hopen op een zo progressief mogelijke coalitie. Maar Cohen wil toch vooral een kabinet waarin de PvdA het grootste is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.