Home

Achtergrond 160 x bekeken

Pechtold: mensen geen economische goederen

D66-leider Alexander Pechtold verzet zich tegen het idee dat niet-westerse migranten louter als kostenpost kunnen worden beschouwd.

Dat heeft hij laten weten in reactie op een onderzoek in opdracht van PVV-leider Geert Wilders, waarin gekeken werd hoeveel migranten Nederland kosten.

Volgens Pechtold moet je onderzoek naar feiten niet tegenhouden, maar gaat het erom wat je als politicus met die feiten doet. ,,Ook andere groepen als ouderen, werklozen, mensen die roken of te zwaar zijn, behandelen we niet als een kostenpost. Wilders zegt nu dat migranten een makkelijke bezuinigingspost zijn, maar mensen zijn geen economische goederen met een winst- en verliesrekening.''

Uit de studie blijkt dat niet-westerse migranten meer kosten dan autochtone Nederlanders, omdat ze relatief vaker een uitkering krijgen. Volgens Pechtold moeten mensen in de bijstand, WW of WIA aan werk geholpen worden. ,,En het doet er daarbij niet toe welke achtergrond mensen hebben.''

PvdA-leider Job Cohen liet in een reactie weten dat hij ,,nooit de kosten van een mens, allochtoon of autochtoon, als uitgangspunt van beleid'' zou nemen. Volgens hem toont Wilders ,,wederom aan voor een totaal ander Nederland te staan.'' Cohen stelt dat hij een Nederland wil ,,waarin het niet om je afkomst gaat maar om je toekomst.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.