Home

Achtergrond 196 x bekeken

Paus: grootste dreiging is zonde binnen kerk

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag op bezoek in Portugal gezegd dat de grootste bedreiging voor de kerk komt van zonde binnen de kerk zelf.

Hij sprak daarmee opmerkelijk open en duidelijk over de recente schandalen over seksueel misbruik van kinderen in rooms-katholieke instellingen.

"We zien vandaag op een werkelijk schrikbarende wijze dat de grootste vervolging van de kerk niet van vijanden van buitenaf komt maar maar ontstaat uit zonde binnen de kerk'', aldus de paus. De kerk heeft volgens hem "een bittere noodzaak dit te erkennen, boete te doen voor de zonden en loutering te aanvaarden''. De afgelopen weken hebben sommige gezagsdragers van het Vaticaan gesteld dat de media een campagne voeren tegen de Rooms-Katholieke Kerk.

De kerkvorst is dinsdag in Portugal aangekomen voor een vierdaags bezoek aan het Zuid-Europese land. Hij werd verwelkomd door president Anibal Cavaco Silva en diens vrouw Maria. De paus gaat onder meer naar de Portugese bedevaartplaats Fatima waar de moeder van Jezus Christus, Maria, in 1917 zes keer zou zijn verschenen aan drie herderskinderen.

De verschijning sprak tot de kinderen. De inhoud van deze boodschappen zijn in het rooms-katholieke jargon de drie geheimen van Fatima gaan heten. Het gaat daarbij om toekomstvoorspellingen. De paus zei dinsdag dat "we kunnen zien dat de voorspellingen (tegenover de herderskinderen in Fatima geopenbaard) gaan over het lijden van de kerk''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.