Home

Achtergrond 149 x bekeken

'Partijen in media rechtser dan in programma'

De meeste politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni, komen in de media een stuk rechtser uit de hoek dan in hun verkiezingsprogramma's.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vrije Universiteit Amsterdam de resultaten dinsdag heeft gepubliceerd..

Onderzoekers van De Nederlandse Nieuwsmonitor en Kieskompas vergeleken de verkiezingsprogramma's met berichtgeving over de campagne tot dusver. De uitkomsten zijn volgens hen van belang, omdat meer kiezers hun stem uitbrengen op basis van mediaberichten dan op grond van een uitgebreide studie van partijprogramma's.

Bij vrijwel alle partijen, maar vooral bij de PVV en de SP, is het mediaprofiel een stuk rechtser dan het partijprogramma. Bij de ChristenUnie is het verschil te verwaarlozen. Alleen het CDA komt in de pers juist iets minder rechts over dan in het verkiezingsprogramma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.