Home

Achtergrond 290 x bekeken

PVE: niet onderhandelen met Mercosur

De Productschappen Vee Vlees en Eieren roepen minister Verburg van Landbouw op om zich te distantiëren van heropening van EU-onderhandelingen met de Mercosur-landen over een nieuw bilateraal vrijhandelsakkoord.

De productschappen hebben een brief van die strekking gestuurd naar de minister. Een afschrift is gestuurd naar het ministerie van Economische Zaken.

De Europese Commissie wil in samenwerking met het Spaanse voorzitterschap volgende week al nieuwe onderhandelingen beginnen met de Mercosur-landen (Zuid-Amerika). De Nederlandse vee- en vleessectoren zien een nieuw vrijhandelsakkoord als een grote bedreiging voor de hele Europese veehouderij.

De productschappen wijzen het opstarten van nieuwe onderhandelingen op dit moment af. De EU onderhandelt ook in WTO-verband over vrijhandel. Binnen de lopende Doha-ronde is een principe-akkoord bereikt over de belangrijkste landbouwonderdelen. Volgens de PVE is de EU daarbij al tot de uiterste grenzen gegaan van wat nog mogelijk is en wat nog draagbaar zou zijn voor deze sectoren.

Volgens PVE-lobbyist Frans van Dongen heerst binnen de Europese Commissie het idee, dat eventuele verliezen die een akkoord met Mercosur op zou leveren voor de landbouw, gecompenseerd worden door winsten voor de auto-industrie en sectoren als de telecom. Ook binnen de Europese Commissie bestaat volgens Van Dongen weerstand tegen hervatting van de onderhandelingen. Landbouwcommissaris Ciolos zou zich tegen hervatting hebben gekeerd. Ook zou er een geheime notitie binnen de Commissie circuleren waarin wordt becijferd wat de schade zou zijn voor de landbouwsectoren. "Wij willen dat deze berekeningen openbaar worden", aldus Van Dongen.

Frankrijk, Finland, Luxemburg, Ierland, Oostenrijk, Griekenland en Polen hebben zich al tegen de onderhandelingen gekeerd.

De hervatting van de onderhandelingen met de Mercosur-landen komt maandag aan de orde in de Europese Landbouwraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.