Home

Achtergrond

Organen makkelijker de grens over

Organen van donoren kunnen makkelijker de grens over voor transplantatie.

Het Europees Parlement heeft daartoe woensdag een voorstel aangenomen met 643 tegen achttien stemmen.

De nieuwe EU-wet bepaalt gemeenschappelijke Europese kwaliteits- en veiligheidseisen. Artsen kunnen daardoor beter vertrouwen op de kwaliteit van levers, nieren en andere organen uit andere EU-landen. De verwachting is dat daardoor meer patiënten geholpen kunnen worden. Nu staan in Europa 56.000 mensen op wachtlijsten voor bijvoorbeeld een nieuw hart.

Nederland heeft via Eurotransplant al een uitwisseling met vijf van de 27 EU-landen plus Kroatië. Van of naar Oost-Europese en Baltische landen gaan zelden of nooit organen de grens over. Daar zijn ook veel minder donoren dan in veel West-Europese landen.

,,Dit is een concreet voorbeeld hoe EU-regels levens kunnen besparen en solidariteit in Europa creëren'', zei EU-commissaris John Dalli (Gezondheid) dinsdag na de stemming. Volgens huidig EU-voorzitter Spanje kan de nieuwe wet 20.000 levens per jaar redden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.