Home

Achtergrond 341 x bekeken

Optimisme op beurzen maar van korte duur

Een reddingsplan ter waarde van 750 miljard euro voor EU-lidstaten die in financiële problemen komen heeft de beurzen maandag enorm gestuwd.

Het aandeel van machinebouwer CNH Global won in een dag tijd bijvoorbeeld 9 procent, het geplaagde vleesconcern Smithfield Foods 7,5 procent.

Een dag later was de euforie alweer goeddeels verdampt. Voor de korte termijn lijken landen als Griekenland, Spanje en Portugal voldoende ondersteuning te krijgen. Maar wat als over een paar jaar blijkt dat deze landen nog steeds tekorten op de overheidsbegroting hebben? Een cultuuromslag is immers moeilijk in een dag te maken.

Een indicatie dat markt hier ook twijfels bij heeft: de prijs van credit default swaps, zeg maar de verzekering die beleggers tegen wanbetaling nemen, loopt op. Veel beleggers pakten daarom de dagwinst en de koersen daalden vaak weer of bleven gelijk.

Voor bedrijven die boeren toeleveren kwam dinsdag bovendien een pijnlijk rapport uit van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het ministerie verwacht dat de tarwevoorraad ook in het komende oogstseizoen geleidelijk verder zal oplopen, wat druk zet op de prijzen. De voorraad mais stijgt naar het hoogste niveau in vijf jaar.

Voor bedrijven als kunstmestconcern Yara en trekkerbouwer Agco kan dit een lagere afzet dus lagere beurskoers betekenen. Boeren krijgen bij een hoger aanbod en gelijkblijvende consumptie immers een lagere prijs en hebben in dat geval dus minder te besteden.

De grootste daler van de week was evenwel Tyson Foods, een vleesproducent die juist baat kan hebben bij oplopende voorraden. Voor het Amerikaanse bedrijf dalen dan immers de voerkosten. Het bedrijf zag het aandeel hard dalen maar de koers stabiliseert, nu de kwartaalcijfers zijn gepresenteerd en die beter uitpakken dan verwacht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.