Home

Achtergrond

'Opsplitsen van Eurozone slecht voor agribusiness'

Het uiteenvallen van de Eurozone in twee of meer blokken pakt zeer negatief uit voor de Nederlandse agrarische sector.

Lidstaten van de Eurozone moeten om splitsing te voorkomen en een stabiele euro te waarborgen budgettair integreren.

Dat zei topman Piet Moerland van de Rabobank Groep dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

Volgens Moerland lijdt niet alleen Griekenland maar ook de Eurozone aan een geloofwaardigheidstekort. De beste remedie: een Europa dat met één mond spreekt en lidstaten die bereid zijn een deel van de controle over nationale financiën af te staan aan Brussel.

"Of dat lukt is zeer de vraag. In ieder geval moet ook het stabiliteitspact dus het toezicht worden versterkt", aldus Moerland, die eraan toevoegt dat burgers terecht sceptisch zijn.

"Ook voor mij is soms het verschil in competenties tussen Europese organen onduidelijk. Heeft de Raad van Ministers de macht, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de president?"

Ook politiek zal Europa moeten hervormen, aldus Moerland. De euro bracht Noord-Europa handelsoverschotten die het mogelijk niet elders kwijt kan, aldus Moerland. Noord-Europa heeft Zuid-Europa dus nodig. "En de Nederlandse agri- en foodsector niet in de laatste plaats."

Een sterk Europa betekent ook dat arbeidsmarkt opener moet worden en pensioensystemen op elkaar worden afgestemd, aldus Moerland. Er moet volgens hem een wenkend perspectief zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.