Home

Achtergrond 407 x bekeken

Oproep wetswijziging hagelkanon

De gemeente Wijk bij Duurstede wil met andere fruitgemeentes gaan lobbyen in Den Haag voor soepeler eisen rondom hagelkanonnen in de fruitteelt.

In Nederlandse gemeentes lopen aanvragen vast op strenge milieuregels. De gemeente Wijk bij Duurstede wees recent de aanvraag voor plaatsing van meerdere hagelkanonnen van een groep fruittelers uit de gemeente af. In april werden ook in de gemeente West Maas en Waal twee aanvragen afgewezen. Andere gemeentes worstelen met de aanvraag en zien ook geen mogelijkheid, zoals Geldersmalsen.

Wijk bij Duurstede heeft contact gezocht met andere fruitgemeentes en ze opgeroepen samen in Den Haag te pleiten voor aanpassing van de milieuregels of het anderzins toe te staan.Volgens Wijk bij Duurstede biedt de huidige wetgeving geen ruimte voor hagelkanonnen. "We hebben gekeken wat andere gemeentes doen en concluderen dat Borssele in strijd handelt met uitspraken van de Raad van State. Het kan niet en mag niet", laat de Utrechtse gemeente weten.

Ook plaatsing op een afstand van meer dan 300 meter van huizen is de geluidsbelasting te hoog, blijkt uit onderzoek dat de gemeente liet doen. Wijk bij Duurstede onderhield contact met andere gemeentes. "Iedereen keek naar Wijk bij Duurstede, hoe wij het aanpakten." Bij de gemeente Geldermalsen ligt een aanvraag van vier telers. Een ambtenaar stelt ook dat de hagelkanonnen eigenlijk niet vallen in te passen in de wetgeving. Het nieuwe college moet de knoop deze maand doorhakken. Een lobby voor aanpassing van de wetgeving zal geen snelle oplossing bieden, verwacht hij. Ook een nieuwe zaak bij de Raad van State kost opnieuw twee jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.