Home

Achtergrond 414 x bekeken

Oppervlak zomergerst Duitsland naar dieptepunt

Het areaal voor zomergerst in Duitsland is dit seizoen het kleinste van de afgelopen twintig jaar.

Het areaal voor wintertarwe is daarentegen naar een record gestegen, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse bureau voor statistiek in Wiesbaden.

Ten opzichte van vorig jaar levert het Duitse zomergerstareaal 14 procent in. Daardoor zakt het ingezaaide oppervlakte naar 368.000 hectare, het kleinste areaal sinds 1990, constateren de statistici. De wintergersteelt levert eveneens in, namelijk 9 procent in vergelijking met het seizoen 2008-2009. Deze teelt omvat in het lopende seizoen 1,3 miljoen hectare.

De wintertarweteelt bereikt daarentegen een nieuw record op 3,3 miljoen hectare. Dat is 2 procent meer dan in 2008/09. Ook de relatief kleine zomertarweteelt groeit. Het gaat daarbij om een forse toename van 54 procent naar circa 68.000 hectare.

In totaal beslaat de graanteelt in Duitsland dit jaar 6,3 miljoen hectare inclusief triticale, rogge en haver. Dat is uiteindelijk zo’n 150.000 hectare minder dan in het voorafgaande jaar.

Het winterkoolzaadareaal is licht uitgebreid, met 1 procent naar 1,5 miljoen hectare. De zomerkoolzaadteelt doet daar weinig aan toe of af. Dit gewas neemt 6.200 hectare in beslag. Dat is fors minder dan vorig jaar, namelijk 8,4 procent. Daaruit valt de conclusie te trekken dat het wintergewas de vorst goed heeft doorstaan.

Het aardappelareaal neemt met 1 procent toe naar 266.000 hectare. De aardappelteelt werd vorig jaar ten opzichte van 2008 ook al enigszins uitgebreid. De suikerbietenteelt ten slotte nam met 4 procent af naar 368.000 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.