Home

Achtergrond

Onderzoek natuurlijk licht in varkensstallen

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) wil de Wageningen Universiteit onderzoek laten doen naar de problemen met natuurlijk licht in varkensstallen.

Daartoe heeft het een projectvoorstel opgesteld. Dat onderzoek kost 4.488 euro. De PVV-Commissie Varkenshouderij is gisteren akkoord gegaan met dit voorstel.

Steeds meer varkenshouders kiezen voor natuurlijk licht in hun stallen. Consumenten zien dat als een belangrijke bijdrage aan het welzijn van varkens. De Maatlatten Duurzame Veehouderij stimuleren daarom de aanwezigheid van natuurlijk daglicht in varkensstallen.

Varkenshouders met natuurlijk licht in hun stallen, lopen tegen een aantal problemen aan. Zo zijn de afdelingen in hun stallen steeds groter en vooral dieper. Daarmee is het moeilijker om achterin de stallen voldoende daglicht te krijgen. Directe zoninstraling kan leiden tot hitte overdag of in de zomer of warmteverlies in de nacht of de winter in de hokken grenzend aan de ramen, Dat kan leiden tot hittestress bij dieren direct naast de ramen als zij zich niet kunnen verplaatsen (bijvoorbeeld kraamzeugen). In de omgeving van ramen ontstaat hinder van vliegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.