Home

Achtergrond 1 reactie

Onderzoek naar werking IPCC van start

De eindconclusies van het klimaatpanel van de VN of IPPC, kunnen niet in twijfel worden getrokken.

Dat zei IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri vandaag tijdens een hoorzitting in Amsterdam. De Indiër hield vol dat in het onderzoek naar klimaatverandering slechts één fout is gemaakt.

Het onderzoek naar de werking van het klimaatpanel van de VN of IPPC is gisteren in Amsterdam van start gegaan. Het onderzoek staat onder leiding van de VN en vindt plaats op aandringen van verschillende overheden. De vraag is of fouten die zijn gemaakt in het belangrijke IPCC-rapport dat in 2007 is uitgebracht, de eindconclusie ontkrachten.

Pachauri gaf toe dat het tempo waarin de gletsjers van de Himalaya wegsmelten verkeerd berekend zijn. "Nu we in de keuken staan moeten we de hitte maar accepteren', aldus Pachauri, die volhield dat van meer fouten geen sprake is.

Het IPCC stelt in haar fameuze rapport dat klimaatverandering schokkende effecten teweeg brengt, en zal brengen. Daarbij is volgens critici deels uitgegaan van onderzoek van deskundigen die hun onderzoek niet door collega-wetenschappers hebben laten toetsen.

Er was te weinig capaciteit, aldus Pachauri. Voor de periode van 1991 tot en met 1995 moesten al 5000 onderzoeken worden getoetst en in 2013 kan dit aantal gegroeid zijn tot 60.000. "De media hebben de noodzaak tot het gebruik van deze onderzoek niet begrepen", aldus Pachauri.

Deze "betwitse" onderzoeken zijn volgens Pachauri vaak uitgevoerd door Oeso, de FAO, Wereldbank en het International Energy Agency. "Voor sommige regio’s of landen zijn eenvoudigweg geen andere data beschikbaar."

Eén reactie

  • no-profile-image

    geen boer

    nou dat we 't even weten; er KAN niet aan getwijfeld worden. Gaat gewoon niet. Deze verlichte despoot (vrede zij met hem) laat terloops het gepeupel even weten dat er 'niet genoeg onderzoekscapaciteit is' en dat de media het niet begrijpt. Man man man....

Of registreer je om te kunnen reageren.