Home

Achtergrond

Onderhandelingen Mercosur en EU beginnen uiterlijk juli

De EU en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay) beginnen uiterlijk begin juli de onderhandelingen voor een verdere liberalisering van de onderlinge handel.

Dat is afgesproken op een topontmoeting tussen leiders van beide blokken, gisteren in Madrid. De EU werd daar vertegenwoordigd door Raadsvoorzitter Herman van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Spaanse premier José Luis Zapatero. Voor Mercosur waren onder andere de Argentijnse en Braziliaanse presidenten Cristina Kirchner en Luiz Lula da Silva aanwezig. De leiders onderstreepten verder het belang van een snel akkoord in WTO-handelsoverleg.

De EU heeft tevens overeenstemming bereikt met zes Midden-Amerikaanse landen over een nieuwe handelsovereenkomst. Het akkoord wordt morgen formeel bekrachtigd. Het akkoord behelst onder meer grotere toegang tot de EU voor bananen, rundvlees en rijst uit Midden-Amerika. De invoerheffingen voor bananen gaan de komende tien jaar fors omlaag (met naar schatting 50 miljoen euro). Voor rundvlees komen er nieuwe importquota voor 10.000 ton slachtgewicht, wat neerkomt op een verlaging van de invoerrechten met 20 miljoen euro. Nieuwe invoerquota voor rijst beslaan 20.000 ton, een heffingsvoordeel van 8 miljoen euro.

Daartegenover staat dat Europese motorvoertuigen binnen tien jaar vrij toegang krijgen tot de zes Midden-Amerikaanse landen, dat de toegang voor Europese diensten beter wordt, evenals het investeringsklimaat voor Europese bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.